Ако ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ“ единно и изцяло застанат зад правителството, имат 116 депутати. Имат нужда от поне пет народни представители, които да ги подкрепят. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

"Или вече тук има два варианта за парламентарни маневри и тактика. Единият е с падане на кворума, който може да е по обективни причини – може да има няколко души, които тъй или иначе отсъстват по болест, по други причини, може да има и по политически причини, т.е. някакви договорки. И тогава, при по-нисък кворум съответно тези 116 гласа биха били напълно достатъчни. Това е единият парламентарен вариант. Вторият е вече да се наложи тайно гласуване на правителството, което ще даде възможност евентуално, ако има депутати от парламентарните групи, които са заявили официално, че няма да подкрепят правителство на Мария Габриел с първия мандат, но пък отделните депутати сред тях имат алтернативно мнение, своя позиция по една или друга причина, те ще могат свободно да изразят своя глас, без да се съобразяват с партийната дисциплина, и така, с таен вот да бъде избрано правителство. Но това са само варианти, които са характерни за парламентарните практики. Дали ще се стигне до там – предстои да видим", обясни д-р Цеков.

По думите му обаче е напълно възможно, макар и малко вероятно, да наблюдаваме и някакъв обрат в позициите на отделни партии: "Както внезапно промени на 180 градуса позицията си БСП. Така чуваме, че ще имат заседание на Национален съвет, нека да видим тяхната позиция дали ще претърпи нова промяна".