Желанието на колегите ми да специализират педиатрия е признание за самия екип на нашата болница, тъй като обучението им минава основно тук. Това каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Благомир Здравков – изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев“. Според него, за педиатрия в последните години се говори доста повече. 

"За щастие ние успяхме и много проекти да стартираме и да доведем до такъв етап, че ситуацията с младите ни колеги да е по-благоприятна. Само в нашата болница от началото на годината са назначени 15 ново завършили лекари, които специализират педиатрия. Имаме и колеги, дошли от местни структури и са започнали като специализанти тук, при нас за втора специалност. Всички тези неща се оценяват от колегите и най-вече и заради желанието им за работа с деца", каза д-р Здравков. 

Според него, педиатрията е тежка специалност за сърцати хора. Те винаги слагат пациента на първо място, себе отдадени са.

"Това, което е позитив е, че в страната ни има отлични специалисти по детски болести в различните специалности. Основен проблем остава липсата на комплексна детска грижа. Всички специалисти, полагащи качествени грижи за децата, трябва да бъдат под един покрив. В момента не е така. Според самото заболяване често се налага се транспортиране на деца между болниците и транспортиране на консултанти, това забавя диагностиката и лечението и забавя комуникацията между екипите и родителите на децата.