Цялостната реформа в здравеопазването е много трудна, но няма да спрем да правим нещата така, че да са по-добри и за пациентите, и за лекарите. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Той изрази надежда, че новоизбраният парламент ще успее да формира редовно правителство, тъй като много от неотложните проблеми изискват решение през законодателни промени.  

Служебният министър на здравеопазването посочи част от проблемите, с които се е наложило да се справя в качеството си на министър в последните осем месеца, като на първо място постави справянето с Ковид пандемията и полагането на основите на Национална детска болница.

По думите му приоритет на служебния кабинет и на Министерството на здравеопазването е било майчиното и детско здравеопазване, както и осигуряването на спешна помощ по въздуха.

"Вече е подписан договор и първите шест хеликоптера ще бъдат факт в края на годината", посочи д-р Меджидиев.  

"Работи се и в посока на това хората с увреждания да имат възможност да получават по-добра експертиза. В момента тече реформа в извършването на експертизата, което се надявам до края на следващия месец да бъде завършено и хората да бъдат много по-облекчени при издаването на такива експертни решения и много по-бързо да ги вземат", обясни д-р Меджидиев.  

Той заяви, че в рамките на 10 дни за обществено обсъждане ще бъде представена и Наредба за механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, по която се работи още от началото на мандата на служебното министерство.

"Започнахме да работим още по-добре и с НЗОК. Силно се надявам, че при гласуването на бюджета ще имаме доста по-голям финансов ресурс, с който да се подпомогнат лечебните заведения и лекарите за предоставяне на по-добра медицинска услуга", допълни здравният министър.  

По думите му Министерството изготвя програма за амбулаторни центрове в по-отдалечените и труднодостъпни населени места за осигуряване на медицинска помощ.

"В Бургаска област пуснахме около 1500 пункта на телемедицина, с които се обслужват доста хора в отдалечените места, хора на социален патронаж, хората по социалните домове. Предстои този проект за телемедицина постепенно да покрие цялата страна. Скоро ще бъде пуснат в Добричка област, във Варна", обясни д-р Меджидиев.  

"Тенденцията на напускане на страната ни на новозавършили медицина студенти през последните години е намаляла. Проблемът при тях е не толкова заплащането, колкото базите за специализация. Един лекар, току-що завършил медицина, има нужда в първите пет-шест години от база и специалисти, които да го квалифицират в съответната специалност. В Столична колегия създадохме такъв фонд, за да спонсорираме младите лекари да отиват на краткосрочни курсове в чужбина по специалности, където да получават своята квалификация. Доста хора вече използват тези фондове и се връщат обратно в България. В момента нашето министерство е пуснало на обществено обсъждане наредба №1 за специализацията на младите лекари, изчакваме да влязат предложения и от тях, и от всички по системата, за да може да подобрим условията за тяхната специализация", каза Асен Меджидиев.  

Той отправи пожелания към работещите в сферата на здравеопазването по повод Световния ден на здравето и здравния работник.

"В качеството ми на председател на Столична колегия на БЛС основната ми перспектива беше да отстоявам техните интереси. Надявам се, че и през тези осем месеца като министър на здравеопазването полагам тези усилия. Независимо в какво качество заставам, колегите винаги ще имат моята подкрепа, ние сме един отбор с тях", заяви д-р Меджидиев.  

Харитина АГОПЯН