От две години и половина сме медиатор между институциите, които се грижат за контрола на храните и недоволните потребители. Това съобщи в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Андрей Велчев, от Сдружение "За достъпна и качествена храна".

Във връзка със сигналите от последно време за камъчета в мюслито, д-р Велчев каза, че е доста притеснително това, но тъй като е за директна консумация този продукт, но няма как да се проследи предварително.  

Той изтъкна още, че комуникацията им с Агенцията по храните е добра, отговарят им индивидуално на всеки подаден сигнал. Те, от своя страна, им предоставят цялата информация от потребителите, която постъпва при тях, за да проверят безопасността му.

"Нашето мнение е, че като цяло българските производители поддържат стандарт, като има и такива, които понижават качеството на праните, особено в млечния сектор", каза д-р Велчев. Разбира се, случаите са откъслечни. Като цяло, потребителите не бива да се безпокоят, когато избират български млечни продукти. Но трябва да са внимателни към тези с по-ниска цена. 

"Важно е потребителят да наблюдава етикета и това какво съдържа продукта и да реагира при несъответствия и при разминаване да реагира. Той трябва да подава сигнала не само при нас, но и не само нас, но и на съответните органи. 

Нашият сайт е много достъпен, 250 000 потребители на месец ни пращат сигнали. А търговците съдействат, каза още .д-р Велчев.

От Сдружение "За достъпна и качествена храна" предлагат законодателна инициатива, с която да се оповестяват имената на фирми, които не спазват съответното качество. Но в ситуация на политическа криза това не може да се случи.