Гоце Делчев не е разделителна линия в българо - македонските отношения по собствено желание. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" д-р Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей - Благоевград.

"Проблемът го правят политиците. Къде повече, къде по – малко от едната или от другата страна на Деве Баир. За съжаление, ако беше жив Гоце Делчев, нямаше да се чувства комфортно с това, което се случва с неговата личност. Той, който казва, че разбира света като едно голяма поле за културно съревнование между народите, днес е превърнат в нещо, което и от едната, и от другата страна се опитваме да присвоим и с него да се афишира национализма, най – вече от страна на Македония. Те трябва да разберат, че това, че той е българин жадува за българския национален идеал по никакъв начин не противоречи на неговата македонска същност", каза още той. 

По думите на д-р Алексиев, преди 100 – 120 години това нещо не е представлявало конфликт между двете национални идентичности, до колкото въобще можем да кажем, че тогава е имало такава идентичност. 

"То всъщност все още няма такава силно изявена македонска идентичност. Тогава въобще не е имало никаква база за противопоставяне, както между другото е и официалната позиция на Р България по отношение на македонската нация. Ние по никакъв начин не ги отричаме или пренебрегваме, ние признаваме този факт. В края на краищата, когато имаш протегната ръка от страна на нашата политика, на това, че ние се съобразяваме с факта съществуване на македонската нация, в крайна сметка и те трябва да се съобразят и да почитат историческата личност", подчерта той.

Д-р Алексиев добави, че начинът, по който се изгражда идеологията и въобще политическото битие на съвременната нация в Р Северна Македония въобще не отговарят на действителността. 

"Смятам, че трябва да се премине през процес на сериозен катарзис, за да може нашите съседи да осъзнаят истината. Тогава не би имало проблеми. Силно се надявам, че в бъдеще, когато празнуваме рождението на Гоце, да не се стига до провокации, въпреки че очаквам такива", поясни той.