В България покупката на имот си остава предпочитан начин за инвестиция. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ финансовият консултант в "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев. По думите му, това е проблем, тъй като говори, че хората не познават алтернативите на това да инвестираш в някакъв друг финансови инструмент. "Разходната част на инфлацията вероятно ще продължи да натиска нагоре цените на имотите, защото да произведеш новото жилище, то струва повече – това е тенденцията например, която има много по-голям ефект в Европа по отношение на фактора, който кара цените да вървят нагоре. Защото разходът за строителство на ново жилище е висок, и когато на пазара се появи такова неравновесие: високо търсене и цените се качват, имотите стават недостъпни. Но реално цените и не могат да паднат кой знае колко поради простата причина, че строителството е скъп занаят вече, много по-скъп от преди.

"Един инвестиционен портфейл е добре да съдържа комбинация от инструмент, който да носи добър доход и да няма голяма динамика в цените, и технологичните компании, големият бизнес, който инвестира все повече, ще продължи да го прави,“ категорично смята финансовият консултант Цветослав Цачев.

“Инфлацията в САЩ се успокоява и това ще се отрази позитивно върху реалния бизнес и най-вече върху финансовите пазари, каза още анализаторът. Това ще доведе до промяната в очакванията. Централната банка и държавата ще продължат да наливат пари в икономиката под формата на стимули и следваща година, която е изборна за президент, а пък Централната банка ще отпусне хватката върху финансовата система, т.е. ще се въртят по-бързо парите. Това в някаква степен ще се отрази позитивно върху реалния бизнес и най-вече върху финансовите пазари.“

Ако Федералният резерв на САЩ наистина последва това, което мисли пазарът, най-вероятно ще облекчи хватката върху финансовата система, върху икономиката на страната, смята още финансовият експерт. "Много компании в момента трябва да рефинансират дълговете си следващите една-две години, и те ще бъдат на високи нива ако Централната банка продължи да вдига лихвата и да държи високи доходностите. А пък хората не искат да си купят по-голямо жилище и да продават старото, защото старото е финансирано на ниска лихва, и изобщо разликата става много голяма. Това са двата много сериозни проблеми върху частния сектор. Държавата пък трябва да финансира на свръхогромните и скъпи лихви на 5%,“ каза още Цачев.

По думите му, това успокояване на пазарите ще въздейства добре на финансовата система и особено на цените на акциите, което за бизнеса означава растеж на Уолстрийт до края на годината. "Ще видим напред във времето адаптиране на инвеститорите към евентуалното намаляване на лихвите, което ще се случва според очакванията може би април-май за първи път. Това ще стимулира и покупките на акции, защото бизнесът в момента показва потенциала да изкарва повече пари и това ще се отрази позитивно на акциите.Облигациите си оставате сигурно убежище за спестяванията на хората.“  

"Начинът, по който се развива пазара на имоти в САЩ, дава отражение и върху икономиката, върху пазарите, върху спестяванията на хората. Това, което виждаме в САЩ, е нещо, което е един вероятен сценарий за развитие в голяма степен в Европа и при нас в бъдеще. В САЩ се наблюдава рекорден спад на броя на сделките с жилища, защото първо, новият купувач не може да си позволи сега да купи жилище при такива високи лихви. А разликата между това да си купиш жилище и да живееш под наем в момента е около 1000 долара в полза на това да живееш под наем чисто номинално. Втората причина е, че всеки, който е имал жилище при ниска ипотека, и сега трябва да го продаде, за да си купи ново на висока ипотека, за него разликата става много по-голяма като цифри,“ поясни Цветослав Цачев.