Тенденцията на повишаване на лихвените проценти все още не се отразява съществено на банковите депозити и на кредитите у нас, но рано или късно и това ще започнем да го усещаме. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че тенденцията на повишаване на лихвените проценти, започнала в САЩ преди година, вече приключва. Това ще се случи и в еврозоната на по-късен етап. "Смятам, че говорим за пик на лихвите около 4-4,5% в еврозоната тази година. Това ще се отрази с още някакво слабо повишение и на лихвените проценти, които виждаме и в банките в България, но засега можем да кажем, че има стабилност на банковите пазари“, обясни Цачев.

Очакванията му са, че рано или късно средствата от банковите депозити ще започнат да бъдат пренасочвани към други по-доходни финансови инструменти. "В САЩ този процес започна и се засилва. Банките започват да се конкурират, за да запазват депозитите, и започват да ограничават кредитирането. В Европа такива инструменти на паричния пазар няма толкова популярни и достъпни за обикновения потребител и това в някаква степен спира растежа на лихвите по депозитите“, посочи експертът.

"В момента, в който банките станат предпазливи и натиснат педала на спирачката, това веднага ще се отрази върху икономиката, но тя няма да бъде толкова драматична, колкото 2012 г. в Европа и 2009 г. в САЩ“, прогнозира още Цачев.

80-90% от ипотечните заеми в САЩ са с фиксирана лихва на много ниски нива и те няма да усетят покачването на лихвените проценти. В Европа обаче лихвите са основно плаващи и това покачване се отразява сериозно върху доходите на хората с ипотеки. "Това ще го виждаме и в България в следващите година-две. С течение на времето лихвите ще стават все по-високи“, предупреди инвестиционният консултант.

При търсенето и предлагането на недвижими имоти също се очакват сериозни размесвания, допълни Цачев. Затова ако човек възнамерява да инвестира в недвижим имот, той трябва да е наясно с това каква доходност му носи това. "Ако говорим за доходност от 3-4%, тя много бързо ще бъде заличена от ръста на разходите по ипотеки и не е добра доходност. Затова, когато човек тръгва да прави някаква инвестиция, трябва да търси поне 5-6% възвращаемост към момента, което е доста трудно на прегрелия пазар на жилища в България“, коментира той.

Живко КРЪСТЕВ