Моите очаквания за намаление на лихвите от Федералния резерв са за края на годината. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Факторите, които определят решението на Федералния резерв за лихвените нива, са забавянето на икономиката и инфлацията. "Икономиката се забавя, но не показва признаци на рецесия и криза, която изисква стимули. Инфлацията намалява, но не в тази компонента по отношение на разходите за жилища, която би била по-трайна и стабилна, за да им позволи да отпуснат спирачката. Смятам, че сме много по-близо до фазата на нормализиране на лихвите, защото те са спирачка за икономиката в целия свят", обясни Цачев.

Според него намалението на лихвите няма да се отрази съществено върху пазара на жилища и строителството в САЩ. "По-скоро смятам, че ефектите ще бъдат за доларовите икономики извън САЩ. Визирам всички страни, в които доларът е основна валута. Това ще бъде стимул за глобалната икономика", допълни експертът.

Според него намаляването на лихвените нива ще се отрази чисто психологически върху инвеститорите. "Ще подобри средата, климата и разбирането на инвеститорите, че предстоят по-добри времена. Ако Федералният резерв бъде по-агресивен и свали лихвата под 4%, пазарът ще реагира много силно нагоре. Моите опасения са, че ще видим повторение на 1999-2000 г., когато акциите бяха много скъпи", заяви Цветослав Цачев.

Индексът S&P 500 е на рекордните си стойности благодарение на тежестта на големите технологични компании и най-вече на NVIDIA. "В глобален мащаб пазарите се фокусират върху чип сектора. Това е голям риск и затова си мисля, че опасността от някакъв спад през следващите месеци е голяма. Това отдръпване на инвеститорите е водено от икономическата реалност. Ако тази реалност започне да става все по-очевидна, NVIDIA не може да спаси целия пазар", заяви Цачев.

Практиката показва, че през летните месеци пазарът обикновено върви нагоре. "Хората не мислят толкова за пазари, за икономика и това води до по-малка активност", поясни експертът.