Централните банкери в Европа все още изостават в повишаването на лихвите спрямо САЩ. Очакванията са, че ще има още две повишения с по 0,25% и лихвите ще достигнат над 4%. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус" по Радио "Фокус“ Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг“.  

Той обясни, че Федералният резерв на САЩ работи в посока затягане на политиките чрез повишаване на лихвите и намаляване на баланса на активите на централната банка под формата на държавни ценни книжа. "Централната банка купуваше тези държавни ценни книжа, за да може да задържа ниски лихвените равнища в икономиката. Сега те намаляват равнищата на тези облигации и по този начин доходността и лихвите се движат по-високи. Това, за което дава сигнал централният банкер №1 на САЩ, е че няма веднага да се свалят лихвите, за да се стигне до нормализиране на лихвената политика“, обясни Цачев. 

Подобна политика той очаква да водят централните банки и в Европа. "Към този момент централните банкери и в САЩ, и в Европа са склонни да задържат лихвените нива по-високи от нормалното и да направят така, че инфлацията да бъде изкуствено намалена благодарение на това, че икономиката ще се охлади“, каза експертът.  

Според него към момента няма основания за сериозно увеличаване на лихвите по депозитите и кредитите в България. "Банките имат 18% равнище на свободни парични средства. Това е много високо ниво и позволява на банките да кредитират още доста активно. Вероятно това ще продължи и през следващите няколко тримесечия. Дори мерките по увеличаване на минималните задължителни резерви не са толкова силни, че да спрат кредитирането. Банките имат пари, които те искат да отдават, за да работят в икономиката“, обясни Цачев.  

Единственото, което може да спре този процес в България, е, ако държавата започне да емитира много повече дълг и абсорбира част от този ресурс, отбеляза експертът. "Тогава бихме могли да видим за кратък период от време покачване на лихвите по депозитите и съответно по кредитите. При нас лихвите по кредитите зависят от стойността на банковия ресурс, т.е. от лихвите по депозитите“, допълни Цветослав Цачев.