Индустрията с чипове ще се развива много силно. Резултатите на NVIDIA показват поредното тримесечие, в което тази тенденция се затвърждава. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Taiwan Semiconductor е компанията производител на най-скъпите и добри чипове в световен мащаб. Нейни клиенти са двата най-големи производители на чипове – NVIDIA и AMD, като те са ангажирали производствения й капацитет за две години напред заради огромното търсене на чипове, обясни Цачев.

В момента технологичните компании инвестират десетки милиарди долари в развитието на инфраструктурата. Основните клиенти на NVIDIA са огромните технологични гиганти Microsoft и Google. "В бъдеще очаквам и Apple да работи все повече в тази посока, защото потребителите ще искат все повече приложения, в които има изкуствен интелект, а това изисква много по-мощен хардуер", поясни експертът.

Топ компаниите от т.нар. "Великолепна седморка" имат почти 15 трилиона долара пазарна капитализация. "Акциите на NVIDIA добавиха около 170 милиарда долара само за един ден след отчета, което е много повече, отколкото струва примерно другият основен производител на чипове за компютърната индустрия – Intel", посочи Цачев.

Големият въпрос според експерта е дали в следващото десетилетие приходите на тези компании ще бъдат достатъчни, за да удовлетворят инвеститорите за 10 години напред. "Основният въпрос е дали фирмите, които в момента инвестират десетки милиарди долари, ще успеят да изкарат толкова приходи и печалби, за да може акционерите в тях да са щастливи и да получат тази възвращаемост. Въпросът не е да създадеш някой продукт, а да го продадеш и той да бъде използван от хората", подчерта инвестиционният консултант.

Той даде за пример развитието на технологиите за автономно управление на електромобили, които вече са много напреднали, но все още не носят големи печалби на компаниите. "Tesla страда най-много от това, защото не успява да отговори на прогнозите отпреди няколко години, че това ще бъде сериозен приход за фирмата", посочи Цветослав Цачев.

Петролният пазар в момента е стабилен и равновесен. "При това говорим за период, в който започва да се вижда все по-голямо търсене и потребление заради пътуванията през лятото. Очаквам да има някакво повишение през летните месеци. Макар че глобалната икономика изпитва някакви затруднения, те не са такива, че да видим рязко свиване на потреблението и разходите от категория "Почивка и пътувания", смята Цачев.