Отказът за влизането на България в Шенген е крайно несправедливо и дори унизително за България решение. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус" Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Когато говорим за Шенген първо трябва да разделим нещата в два различни аспекта и първо трябва да кажем, че това е едно крайно несправедливо и дори унизително за България решение за пореден път. Ние сме член на ЕС от 2008 година, може би 12 години търпяхме унизителния механизъм за сътрудничество и проверка. Сега търпим състоянието, в което ние сме покрили всички технически критерии за Шенген, а получаваме отказ по някакви други различни причини, различни от тези, които бяха посочени като ясни критерии за приемането ни в Шенгенската зона", смята той.

Според него трябва да предприемем необходимите действия, за да се прекрати с това унизително отношение на няколко европейски държави към нас, а това трябва да стане с ясна програма, която да включва дипломатически усилия на всички нива и политически натиск по всички възможни линии.

"В доста хора в България възниква това съмнение, че на нас ни се играе един театър. По някакви причини няколко държави от ЕС имат желание и интерес България да остане в това положение. Те да си оставят буферна зона, в която винаги биха могли с определени инструменти да постигнат определени цели. Но това не е добро за България. Сблъскваме се с друг проблем - за кой ли път се появява това европейско двуличие - от една страна ние сме годни да охраняваме външната граница на ЕС, а да ни държат извън Шенгенската зона и да си решават няколко държави вътрешнополитическите проблеми с това", изтъкна Йовчев.

Той подчерта, че не можем да се съгласяваме с всичко и да се държат с нас по такъв унизителен начин. По думите му не трябва да се прави нещо на инат, но доста от решенията, които приемаме, не са в наш интерес и би трябвало да очакваме европейска солидарност, но нея я няма. Гостът добави, че след като страната ни е изпълнила всички критерии, това е достатъчно условие да спре този унизителен процес.

Цоня СЪБЧЕВА