Всяка една превенция, свързана с диверсификацията, според мен е единственото политическо решение, а не е фиксация в монопола на "Газпром“. Това каза политологът Цветанка Андреева в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите й не е така лесно да се преговаря с "Газпром“, дори когато си политически лоялен.



Тя отбеляза, че непредвидимостта на "Газпром“ е проблем и за служебното правителство, както беше и за четворната коалиция. "От една страна, "Газпром“ финансира войната на Путин в Украйна, от друга – газът е и оръжие за отслабване на противниците на Запад. Така че каквото и да се договори евентуално с тях, никой не може да гарантира, че пак руската страна едностранно няма да спре газа, и то точно в условията на зима“, коментира политологът.

"(…) оставете чисто идеологическата ориентация, пред която сякаш отново сме изправени – България да направи своя избор дали да влезе в зависимостта на путиновата орбита на влияние и така да пробие не просто само в Източна Европа, но и да дестабилизираме Балканите. Мисля, че срещу това е изправена обаче доста силна политическа реакция на проатлантически ориентираните партии, пък и обществено мнение в България“, добави Цветанка Андреева.

Милослава АНГЕЛОВА