Винаги трябва да стои на дневен ред въпросът как да подобрим охраната на външната гарница на ЕС, как да си партнираме с нашите съседи. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, лидер на "Републиканци за България“. "Трябва да се говори повече за подобряване на сигурността, основана на цифрови активи. Виждаме, че в Истанбул, в рамките на 10 часа, са успели да локализират 46 лица, които се смята, че са съпричастни към терористичния акт и са прегледани, забележете 1200 камери. Това няма как да стане с човешко око, а става с идентификация и възможност за така наречената цифрова информация“.

С този терористичен акт в Истанбул се правят и други изводи, допълни Цветанов. "Ние боравим с информация и целият информационен поток е под управлението на турската държава, така че ние можем само да предполагаме от това, което ни се предоставя. Първоначалният анос беше за съмнение за почерка на ПКК, но ако погледнем в миналото и гледаме чисто експертно на ситуацията, не смятам че точно ПКК има точно този почерк на действие. Те винаги са насочени към полицейски автомобили, към въоръжените сили на Турция. Но разбира се турските власти дават много информация в последните няколко часа, че всъщност вече знаят откъде е стартирала операцията, а именно в Северна Сирия, което показва, че техните изводи водят към ПКК. Може да се предположи също, че зад този терористичен акт може да стои и "Ислямска държава“. Турция обаче има съответния опит, има много добре развита информационна инфраструктура“.

За мен има и друг елемент – ако погледнем всичко, което се случва с кандидатстването и предстоящото приемане на нови членове в НАТО, защото знаем че Финландия и Швеция все още не са изпълнили условията, които бяха поети като ангажимент, категоричен е Цветанов.  "Смятам, че тук също ще се търси един сериозен отговор от страна на Швеция и на Финландия.  Знаем каква беше позицията на Турция относно тяхното членство. И предполагам, че това също ще бъде използвано като аргумент“.

За голямо съжаление това, което се случи с граничния полицай, се видяха и къде са пропуските в охраната на външната ни граница, заяви Цветанов. "Ако се върнем във времето назад, ние покрихме изискванията и критериите по Шенген. Ако се върнем към периода 2011-2012 г. бяха изградени системи за видеонаблюдение, бяха изградени центровете в Пъстрогор и Харманли, които да поемат първоначалния натиск миграционен. Това, което след 2015 г. беше направено, изграждането на възпиращото съоръжение, повече наблюдавахме политически престрелки. Според мен трябва да се движим в посока на приемственост и поддръжка на това, което е изградено. И ако има пропуски, да бъде надградено, а не да бъде оставено и саморазрушено. Виждаме, че и контролът е бил занижен, имаме участъци, които са компрометирани. А и в изградена инфраструктура за видеонаблюдение, виждаме че има участъци, които не работят. И там трябва да бъде насочени усилията ни – към подобряване на цифровите активи. Джиповете, които са за охрана, не са оборудвани по възможно най-добрия начин“.

През последните години системата за сигурност, тя няма как да бъде по-различна от това, което наблюдаваме в политическата ситуация в страната, смята Цветанов. "Политическата несигурност прави и несигурна системата за сигурност. Има една несигурност в системата за сигурност от служителите, които не знаят дали утре няма да имат нов началник, няма никаква приемственост, не се ползва капацитета на знаещите и можещите", в заключение каза Цветанов.

Цоня СЪБЧЕВА