Председателят на "Републиканци за България" и на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов коментира пред Dir.bg отминалата среща на лидерите на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа, на която домакин беше премиерът Кирил Петков. Това съобщиха от пресцентъра на "Републиканци за България". На форума прозвуча идеята на Петков да бъде обърната посоката на движение на руския газ, вместо от север, да идва от юг, за да не зависи регионът от руската суровина.

Според Цветанов от това събитие на високо ниво не е произтекло нищо по същество, като резултат.

"От вчерашната среща реално няма никакъв стратегически елемент, защото тя не дава абсолютно нищо, което да ни дава надежда, че това би могло да се случи", каза той по повод поставената цел - диверсификацията на руското синьо гориво.

Според него кабинетът сериозно греши по темата, защото неглижира инициативата за Триморието, която може да е истинският ключ към диверсификацията.

"Аз смятам, че тук правителство допуска една сериозна грешка. Правителството, заедно с президентската институция, трябва да фокусира вниманието си върху инициативата "Три морета", защото нейният замисъл и изграждането на тази платформа е точно, за да има регионален диалог на 12 държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море, с цел засилване на сътрудничеството и увеличаването между членовете на политическия ангажимент и подкрепа за подобряване на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност в региона", коментира Цветанов.

Той припомни, че кабинетът "Борисов" е саботирал инициативата, "която е изключително добро политическо решение от 2016 г. насам. "Тогава тя беше неглижирана от тогавашния министър-председател Бойко Борисов, защото това беше президентска инициатива и страната ни тогава беше представлявана от тогавашния президент Росен Плевнелиев", каза Цветанов.

"Впоследствие обаче тя се трансформира и придоби много по-друго измерение. Тази инициатива бе припозната от САЩ, бе припозната от Германия и на последната среща, на която София беше домакин, тогава имаше възможност и федералният президент на Германия да се изкаже в подкрепа на Триморието. И когато аз имах възможност, като част от неправителствения сектор - от името на Евро-атлантическия център за сигурност, да анонсирам така нареченото "Триморие" и подкрепата, която трябва да бъде дадена от държавата, респективно - да бъде подкрепена от изпълнителната власт тази инициатива на всички 12 президенти, тогава имаше пълно неразбиране и саботиране дори на процеса от тогавашното правителство, в лицето на Борисов и външния министър Екатерина Захариева", заяви Цветанов.

И направи сравнението не в наша полза - България е участвала само с 20 млн. евро във фонда, докато Полша и Румъния са влезли в него с общо с около 500 млн. евро.

"И аз съм убеден, че това ще бъде инициативата, която президентите на тези 12 държави, с подкрепата и на съответните правителства, това ще бъде действително една възможност да се реализира една стратегическа рамка за газова, дигитална и транспортна свързаност. И забележете - тази инициатива вече получава подкрепа от всички европейски финансови институции, като започнем от Банката за развитие, също така ЕК, отделни фондове, и нека да си припомним, че на Мюнхенската среща само преди две години Майк Помпео каза, че САЩ ще подкрепят тази инициатива с около 1 милиард първоначално, а това беше подкрепено и от администрацията на Джо Байдън", каза Цветанов.

Той припомни и ролята на последния кабинет на ГЕРБ за увеличаването на енергийната зависимост от Русия.

"Трябва все пак да се напомни, че страната ни през последните две-три години увеличи зависимостта си от Русия с изграждането на "Турски поток“, за което до ден днешен няма отговор от страна на Бойко Борисов, Томислав Дончев и Теменужка Петкова за начина, по който беше взето това политическо решение, за начина, по който беше представено пред обществото и по който беше заблудена ЕК, защото и там тенденциозно тези три лица, които споменах, работеха да облъчват представители на ЕК, за да може да ги заблудят по начина, по който заблудиха и цялата парламентарна група, към която принадлежах тогава, също така и българското общество", разкритикува Цветанов.

И се мотивира: "Защото проектът "Турски поток“ ни дава една зависимост - той е изграден с български финансов ресурс, над 3 милиарда лева, и отговорността, и рискът е само за държавата. А цялостният обем, над 90%, е резервиран от "Газпром", което означава, че ние увеличаваме зависимостта от Русия не само за България, преминавайки тази тръба през страната ни, но и осигурявайки транзитно трасе за държави, които, под една или друга форма, винаги са били позитивно настроени към Русия и руското влияние, което е било упражнявано в тези държави. Но по-лошото е, че българската страна подписа Пътна карта, която и до днес не е ясно къде е", напомни Цветанов.