Всичко това, което се случва е системен проблем в МВР и респективно в системата за сигурност на България. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в сутрешния блок "България сутрин“ в ефира на BG on AIR за фаталния инцидент, в който загинаха двама полицаи в Бургас, в опит да спрат автобус превозващ мигранти.

"Вчера беше фокусирано вниманието само и единствено от министъра на вътрешните работи към Гранична полиция. Смятам, че фокусът трябва да бъде не върху ръководството на Гранична полиция, а върху професионалната фигура в МВР – това е главният секретар. Защото координацията и взаимодействието както в структурите на МВР, също и с други структури свързани със сектора за сигурност, главният секретар е този, който осъществява непосредствено тази оперативна дейност“, подчерта Цветанов.

"Тук има много информация, която трябва да бъде анализирана какво са предприели като действия Държавната агенция за бежанците и ДАНС. Всички тези мигранти, които се настаняват в бежанските центрове минават на т.нар. интервюта с представители на ДАНС. Ако 15-годишният Омар е отсъствал многократно от дома, какви са действията които са предприети, за да се види какво е обкръжението му и каква е подготовката затова, което се случи през вчерашния ден“, заяви Цветанов.

По думите му трябва много сериозно да се търси проблемът не само в една структура на МВР, а в цялостната система за сигурност, защото в докладите, които са излизали на ДАНС един от проблемите е именно миграционният поток и натиск.

Цветанов подчерта, че техниката, закупена за да осигури наблюдение на външната граница на Европейския съюз, не е в изправност.

"В момента трябва да се покажат краткосрочните и дългосрочните действия“. Цветанов припомни, че за периода 2009-2013 МВР е имало възможността да се възползва от европейската солидарност и от двустранни споразумения с държави като САЩ. Общо 755 млн. лв. за закупуване на техника и оборудване на всичко, което имаме днес, но не е поддържано.

"Имаме разграждане на системата за сигурност с липсата на технически способности. Командироването на жива сила на тези гранични пунктове от полицейски служители и структури от вътрешността на страната ще създаде друг проблем. Ще бъде провокирано увеличаването на криминогенния фактор и конвенционалната престъпност", коментира бившият вътрешен министър.



Цветанов припомни, че на 21 август беше регистриран инцидент с катастрофирал микробус превозващ мигранти, при който загина шофьорът превозвал ги, в района на Годеч на километри от сръбската граница. Този микробус е преминал безпрепятствено през територията на цялата страна.

Според бившия вътрешен министър са комплексни мерките, които не са били предприети като превантивно действие. "Всичко, което се е случило с този автобус превозващ мигранти в близост до община Малко Търново, където е направен съответният трафик да се качат тези хора. Някой не си е свършил работата, свързана с оперативната дейност и с всички способи, които имат службите на МВР и структурите за сигурност в държавата, за да могат да осуетят това нещо, което се случи“.

Цветанов попита какви са мерките и каква е координацията между полицейските патрули и граничните, за да може да избегнем инциденти като вчерашния и дали са предприети адекватни управленски решения на високо професионално ниво, за да може действително автобусът да потегли извън град Бургас и да се направят съответните заграждения, които можеше да предотвратят това, което се случи вчера.

"Трябва да се направи системен подход. Да се възползва министърът на вътрешните работи, от това което беше направено като законодателна промяна, за да може и Министерство на отбраната със съответния човешки ресурс да подсили физическата охрана на границата. Но водещото за мен е тази дигитална трансформация, която трябва да бъде приложена много адекватно в структурите на МВР, както по охрана на границата, така и в пътната инфраструктура.

"Проблемите са системни и няма да могат да бъдат разрешени с едно освобождаване на шефа на Гранична полиция“, категоричен е бившият вътрешен министър.

На въпрос как може да се противодейства с корупцията сред служителите на МВР, Цветанов припомни кадровите решения, които е взел по време на своето управление. "Запазих дирекция "Вътрешна сигурност", която има основна функция, за да неутрализираме подобни корупционни практики в системата на МВР. Когато нямаш интерес към обществени поръчки и не искаш да прикриваш някого, остави назначените от предшественика ти на възловите позиции. Също така той даде пример, че е запазил кадри, които са работили с Михаил Миков, а именно Калин Георгиев и Станимир Флоров.

Цветанов подчерта, че сериозен проблем към днешна дата е и войната между институциите. "Личните виждания на най-висшите професионални фигури, които са в системите, създават напрежението. Вътрешният министър и главният прокурор трябва да преодолеят това лично неодобрение един към друг".

"Превенцията е в добрата работа, която трябва да се свърши преди това. България изгуби лидерството си в системата за сигурност на европейско ниво. Трябва да се приведе в известност конвенционалната престъпност и каналджийството“, каза още Цветанов.