Беновска поздрави Ганев за поста му заместник-председател на НС, а той отговори, че никога не са се стремели към постове, а към стъпки за оправяне на държавата.

Беновска отбеляза, че вчера са завършили консултациите при президента Радев, който силно е подчертал набирането на много енергия и привърженици на “Възраждане". Ганев каза, че това са фактите и е нормално Радев да го отбележи. “Ние сме единствената партия, която се явява самостоятелно на избори и имаме ръст от 100 000 нови гласоподаватели, които сме спечелили с нашите действия" подчерта Ганев.

Беновска коментира, че Костадинов стъпаловидно е надградил ценностите и програмните действия на “Възраждане" за България по време на консултациите с Радев.

“Кое е най-важното, което трябва да се реши в скоростен порядък? Всички говорят за бюджета, но аз ви питам и за същността на управлението" попита Беновска. Ганев отговори, че бюджетът е в основата на управлението, защото определя политиките и решенията, които взима управляващият. “В бюджета са вплетени всички политики - вътрешен и външен план, защото имаме казус в момента - бюджет, в който голямата част, да не кажа всички, с изключение на “Възраждане, искат бюджетен дефицит от 3 %, за да могат да се докажат пред европейските бюрократи, че ще влязат в Евро зоната с 3 % бюджетен дефицит. Това означава две неща - веднага вдигаме данъците, за да имаме нужните приходи, режем всички социални придобивки и заедно с това режем и помощите за бизнеса по отношение на енергетиката, което ще доведе до по-голяма инфлация, тъй като фирмите ще трябва да вдигнат цените, за да оцелеят. Това са политики и в международен план, защото ние казваме ясно, че България няма никаква полза да налага санкции спрямо Руската Федерация, защото ние страдаме" коментира Ганев. Той подчерта, че неговият избирателен район Бургас страда от затварянето на въздушното пространство за Русия, защото всички руски туристи са се пренасочили към Гърция и Турция.

Беновска напомни, че н.пр. посланик Елеонора Митрофанова е казала в интервю с Мартин Карбовски, че ако има възможност да гласува, би гласувала за Костадин Костадинов. Ганев не смята, че който и да било посланик има роля и право да изразява политически пристрастия и не е удачно. Той подчерта, че не можем да спрем посланиците да правят каквото решат, особено американските - Херо Мустафа е направила сметки, снимки, обиколила е държавните правоохранителни органи и разузнаването, без никой нищо да каже.

Беновска отбеляза, че Асен Василев в НС се е опитал да продължи темата в този аспект - “ние искаме да водим България към Германия, а не към Русия". “Как се възползват българските политици от някои особености на идеологията на “Възраждане"?" попита

водещата. Ганев отговори, че имат послания и визии за България, ръководени от националните интереси и нямат намерения да водят страната другаде. “Това, че поредният слугинаж иска да водя държавата ни някъде другаде и да прави политики, които са в изгода на общностни интереси, както те казват, си остава за тяхна сметка. Българският народ преглъща 30 години изключително много, страда и живее в бедност, но търпението прелива и започва да наказва тази политическа класа, самообявила се за елит и се вижда какво става на изборите. Българският народ не е малоумен, както те го обявяват и точно затова ги наказва. Ние казваме, че когато е в национален интерес да си купим самолети от Швеция и те да се произвеждат в България - ще си купим оттам, а няма да си купим чертежи. Атомните реактори, които сме си ги купили от Русия и ползваме най-евтиното гориво - ще ги купим от Русия, а не от САЩ за 30 млрд и никой не казва откъде ще дойдат тези пари, но има подписани решения и договори за доставка на американско ядрено гориво" коментира Ганев.

Беновска коментира, че се опасява, че ще изтърват баланса между вътрешната и външната политика по отношение на бюджета, дефицита от 6,4 %, препоръчан от служебното правителство и заема от 13,9 млрд лева. Ганев коментира, че Борисов винаги е управлявал в коалиция, с изключение на първия път, но с тази подкрепа никой нищо не е прекарал като политики, а е получавал единствено постове и възможност за участие в схеми за крадене на държавни пари. “33 години - безпринципни управления, забравяне на поети ангажименти и пълна деградация на политическата система, за да се стигне до 60 % отказ от гласуване. Това, което правим ние от “Възраждане" трети парламент е - компромиси, не искаме постове, назначавания в МС и т.н., но искаме конкретни политики. За да получи някой, който иска да управлява, нашата подкрепа, трябва да направи едно единствено нещо - да коментираме и да направим така, че да имаме ясни и точни приоритети, които ние залагаме. Отново вкарахме законопроекта за премахване на американските бази от България. Това е един от крайъгълните камъни. България трябва да е суверенна държава, но вече десетилетия имаме американски бази, в които действат американски закони и българин не може да влезе там - само един военен, след разрешение на управляващ базите. Ние искаме предоговаряне на условията с ЕС, но всички партии в парламента отказват това да бъде направено, защото нямат куража да отидат в Брюксел и да отстояват националните интереси. България трябва да проведе референдум за запазване на българския лев, а виждате какво се случва в този парламент. Събрали сме над 604 000 подписа. Искат да анулират тези подписи и да няма референдум. Вчера Борисов говори за ускоряване влизането в Евро зоната, защото иначе ще се проведе референдум. Искат да излъжат и премахнат вота на суверена" коментира Ганев. Той подчерта, че България има икономическа полза да продава стоки, да търгува и да има дългосрочни договори за доставка на енергийни източници с Руската Федерация, а България като част от ЕС налага санкции, печата пари и има рекордна инфлация, продава и подарява оръжия. Ганев заяви, че няма да направят компромис с нито едно от тези неща, защото това е пътят към ада. Той коментира, че Христо Иванов е забравил всичко казано и е станал заместник-председател в правителството на Борисов, за да е в управлението. “Какъвто ангажимент поемеш пред избирателите, това да изпълняваш, а не просто да станеш част от управляващите, за да се наместиш на министерско кресло" подчерта Ганев.

Беновска го попита коя ще е най-силната антитеза на това, което се крои в българската политика и как “Възраждане", като сам юнак на коня, ще може да отстоява националните интереси, чест и достойнство на българите и България. Ганев припомни, че в 47 НС “Възраждане" са били 13 човека - крайъгълният камък, около който са се градили всички законопроекти, със страх от техните реакции в и извън парламента, 48 НС - 27 човека - другите партии са застанали зад “Възраждане" за предоговаряне на плана за възстановяване и устойчивост, но от страх какво ще се случи, ако не тръгнат да предоговорят. “Поради тази причина е и този мракобесен закон, свързан с домашното насилие, който няма нищо общо с домашното насилие. Сегашните депутати и минали на Доносническа България подписаха искането към Агенция за закрила на детето малката дъщеря на Костадинов да бъде изведена от дома, защото расте в опасна среда. Този законопроект беше спрян от “Възраждане". Това са неща, които ще се случват и към днешна дата в 49 НС, с аргументи и факти ще отстояваме всичко, за което сме влезли. Няма да влизаме в безпринципни договорки, в коалиции няма да влизаме - ако някой иска подкрепа, трябва да разберем дали съвпада с националния интерес" коментира Ганев. Той изрази надежда на следващите избори да са още по-голяма сила, за да могат с конкретни политики в МС да оправят държавата.