“В коментара си казахме, че предстоят 3 референдума - този, който вие организирате - лев срещу евро - искате да запазите по-дълго време самостоятелността и устойчивостта на лева, преди да сме готови да влезем в Еврозоната. Вторият е на Патриотичен комитет и ВМРО, който искат запазване на българския лев, забрана на джендър пропагандата и съдбата на българската енергетика. Третият референдум - Слави Трифонов и ИТН искат да променят държавното устройство и България да се превърне в президентска република. Сигурно ще степенувате на първо място по важност вашия референдум, но какъв знак давате освен патриотизъм с това, че искате референдумите да определят дневният ред на обществото, а не избраниците?" започна разговора Беновска. Ганев подчерта, че в 47 НС Възраждане е вкарало законопроект за референдумите, в който е описана промяната на всички правила за по-лесно свикване на референдум. “Когато става дума за въпроси, които касаят следващите поколения, българският народ трябва да се произнесе - когато е на път да загуби своя финансов и фискален суверенитет. Това касае следващите поколения и не е нормално всякакви евроатлантици да обикалят и да казват, че българският народ е прост и няма право да бъде питан. Ганев подчерта, че референдумът не е за или против въвеждане на еврото, а се събират подписи за това да се стигне до референдум. “Хората, които искат България да влезе в Еврозоната и казват, че това е ценностен избор, нека отидем на референдум. Ние от Възраждане сме първите, които ще признаем волята на българския народ и няма да има никакви притеснения защо сме в Еврозоната, защото българският народ го е избрал и никой от парламентарната трибуна няма да има основание да казва, че не трябва да сме там. Тук е най-големият страх на нашите опоненти, защото те знаят какво мисли българският народ, който е трезвомислещ, въпреки хора като Хампарцумян, които обясняват колко е прост народът" подчерта Ганев.

Той сподели, че за 2 седмици са събрани ¼ от нужните подписи - повече от 105 000 подписа и работят за минимум 500 000 подписа. “Ние искаме българският народ да бъде питан, защото евроскептицизмът в цяла Европа е факт и все повече държави бягат от тази глобализация и не искат да са част от безумиците, но когато решението за влизане в НАТО, влизане в ЕС, е взето от гласуването на 200 човека в парламента... да станем част от т.нар. клуб на богатите и военен пакт, който уж е отбранителен, а реално води военни действия в Украйна, спрямо Русия. Трябва да бъдем питани. От Възраждане работим точно за това" заяви Ганев.

Беновска припомни, че преди 2 седмици се е подписала на подписката за референдума, когато икономическият консултант на Възраждане Виктор Папазов е бил в студиото. Ганев сподели, че на метри от студиото в подлеза на метрото на СУ има пункт. Костадин Костадинов е предоставил списък с телефонните номера на координаторите в страната. “Всички ние трябва да помогнем разгласяването на всички референдуми, за да могат хората да добият самочувствие, че тяхната воля, техният глас е важен" подчерта Беновска. Ганев заяви, че нямат постоянен достъп до всички медии, нямат достъп до най-големите сайтове и разчитат предимно на социалните мрежи и добра дума.

Водещата отбеляза, че ще има разяснителна кампания за ползите от Еврозоната и се отделят 10 000 000 лева за нея от министерството на икономиката. Ганев попита къде е политиката на държавата от другата страна - да даде същите пари за другата гледна точка. Беновска помоли Ганев да поиска отговор на кои медии са дадени пари, за да упражняват тази кампания. Ганев отговори, че ще поискат писмен отговор, защото определени медии получават хиляди и милиони, за да промотират еврото и единственото условие към тях е да не дават гласност на всички свързано с референдума. “Ние искаме хора, които са за Еврозоната, да се подпишат и да докажат, че са мнозинство в нашето общество" призова Ганев. Той коментира, че публичните откази на водещи в ефир показват липса на чувство за демокрация и когато самообявилите се за демократи са против реалната демокрация и искат да потиснат гласа на всеки човек - те не са демократи. Ганев смята, че най-големите телевизии, сайтове и радиа са получили грантове от държавните пари и ако се приеме, че това е нормално за медиите, то не е нормално правителството да влиза в училищата и да обяснява какви са ползите от влизането в Еврозоната. “Ако имаме обучение за политическа култура за всеки, който е навършил 18 години - това е за поощрение, но проблемът е, когато водиш целенасочено само едната гледна точка. Ние ще съберем по-рано подписите за свикване на референдум и дефакто българското общество има съвсем друга нагласа и съвсем други очаквания за развитието на държавата, тогава това правителство и тези решения на МС къде ще отидат? Кой и как ще оправдае милионите пари в тази посока?" попита Ганев.

Ганев сподели, че вчера е бил отхвърлен законопроекта на ДБ за домашното насилие, но вътре в него няма нищо за домашното насилие. “Ясно и точно в законопроекта е записано, че се задължава всеки бюджет на държавата в него да се отделят пари за промяна в учебните планове и налагане на джендър идеологията, многополовите същества и цялото това безумие с Истанбулската конвенция. Вчера тихомълком ДБ се опита да го вкара в учебниците на нашите деца" подчерта Ганев. Той отбеляза, че в нито един момент в законопроекта не се е коментирало бой над жени и деца, а само едно единствено нещо - 14 пъти се споменават НПО, 14 пъти се споменава финансиране от държавния бюджет, НПО, които да се занимават с отвеждане на деца, психолог на деца и асоциирането им в съвсем други общества извън семейството. “Как едно дете ще отиде в социалните служби, за да даде жалба и сигнал? Възможност се дава на НПО, на съседи, на ваши лични врагове, които да отидат и да свидетелстват срещу вас, да ви изкарат урод, да ви го отнемат, да ви съдят и цялото това нещо е спонсорирано от държавата. Това беше законопроектът - нищо общо с насилие, с посегателство над жени. Радвам се, че с няколко гласа това безумие не мина. ДБ, ДПС и ПП категорично застанаха зад НПО, които да отнемат децата от семействата" каза Ганев.

“Защо Възраждане изведнъж от нежелана годеница за наличните в политиката партии, последните дни стана много консенсусно ядро?" попита Беновска. Ганев отговори, че около Възраждане са се приели поредица от консенсусни решения с абсолютно мнозинство, което е струвало повече от 7 месеца борба през медиите и трибуната, за да могат да убедят, че България има право да предоговори пагубния план за възстановяване и устойчивост, в който се е разрешавало унищожаването на българската енергетика. Ганев отбеляза, че са обединили всички партии зад Възраждане и в четвъртък са изпратили писмо до президента, в което настояват в преговорния екип задължително да присъстват председателите на трите национални синдиката, за да може те да са гарант, че българският национален интерес ще бъде защитен, защото Пеканов е всичко друго, но не и защитаващ националните интереси.

“Каква ще бъде най-важната ви идея на изборите на 2-ри април?" попита за финал Беновска. Ганев отговори, че трябва да се избират политици, които защитават това, което говорят, а не такива, които 33 години в българската политика говорят и правят различни неща. “Ние втори парламент защитаваме това, което говорим и вие може да не харесвате дадени наши тези, но можете да сте спокойни, че щом Възраждане са казали това - това ще гласуват, а не накрая да отиват ДБ в коалиция с БСП" подчерта Ганев.