"Много българи ми казват, че са върнали от чужбина, защото в лицето на "Възраждане“ виждат надежда, че България може да тръгне по нов път! Това е изключително отговорно и изключително натоварващо, защото ние нямаме право на грешни стъпки! Нас ни съдят много по-тежко и жестоко от всички други политически партии. Всяка наша грешка би била осъдена до степен да се тълкува като предателство!“.

Така отговори Цончо Ганев от "Възраждане“ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Не знам дали ще прозвучи като комплимент или като пристрастие, но ще го кажа – огромни са очакванията на българите към вашата партия и лицата, които я представлявате! Нали го осъзнавате?“.

Цончо Ганев обясни, че правителството ще похарчи 10 милиона лева за разяснителна кампания за ползите от еврозоната. "Възраждане“ прави всичко възможно да представи на обществото и другата гледна точка, която се заглушава. Той даде пример с провелата се на 9 декември в софия конференция "България в Еврозоната – предимства и възможности“, където на икономиста Виктор Папазов не са му дали възможност да си зададе въпроса на микрофон. Ганев разказа и за свое участие в Нова нюз, в което водещата непрекъснато се е опитвала да го насочва какво да говори.

Цончо Ганев заяви, че в момента "Възраждане“ води титанична борба да даде възможност на българите да се произнесат дали са за или против еврото. Той бе категоричен: "Ще направим инициативен комитет и ще тръгнем от врата на врата да обясняваме на хората, че просто искаме да ги питаме, а когато съберем нужните подписи, тогава волю-неволю тези, които в момента се крият за едни розови балони, които надуват, ще трябва да отидат на референдум и тогава вече ще имат срок от 3 месеца, в който ще трябва да защитят аргументирано защо е хубаво в еврозоната!“.

Ганем заяви, че "Възраждане“ няма да подкрепи кабинет на проф. Габровски. Председателят на партията Костадин Костадинов е провел телефонен разговор с Габровски, по време на който номинираният за министър-председател от ГЕРБ е заявил, че подкрепя и би продължил политиките на предходните правителства по отношение на еврозоната, въоръжаването на Украйна, закупуването на самолети на чертеж, закриването на ТЕЦ-овете. В резултат на това от "Възраждане“ официално са отказали среща, защото няма смисъл да си губят взаимно времето.

"Ще си позволя една шега, преди малко Джейхан Ибрямов от ДПС беше тук, аз направих едно хартиено самолетче и му го връчих в чест на това, че България реши да въоръжи Украйна! Сега ще връча и на Вас, в знак на протест!“, обърна се към госта си водещата. Цончо Ганев отговори, че решението на Парламента за закупуването на Ф-16 е било доста странно. "Възраждане“ са предложили на БСП да сезират заедно Конституционния съд, но социалистите са отказали. Президентът Радев пък не е приел

предложението на "Възраждане“ да наложи вето над закона. "Така че това, което като хвърчащо листче, като чертеж връчихте чисто символично – то не е към "Възраждане“!“, категоричен бе Ганев. Беновска отвърна: "Знам, че не е към "Възраждане“! Позволявам си да изразя моя позиция, аз ви поздравявам, че не гласувахте!“

Цончо Ганев заяви, че следващата година България реално ще остане без самолети. Страната ни е отправила питане до нашите съюзници готов ли е някой да охранява въздушното ни пространство и от Турция са се съгласили. Народният представител от "Възраждане“ изрази категоричното си несъгласие нито Турция, нито някоя друга страна да охранява въздушното ни пространство. Той попита: "И сега искам да питам тези, които са предани евроатлантици и обясняват как е хубаво да имаме обща армия и че натовските армии са наши армии – съгласни ли са, с изключение на ДБ, които нямат никакъв проблем Турция да ни пази? Обществото как ще приеме, ако "аскера“ осигурява сигурността на България? Аз не съм съгласен! Аз не искам нито Турция, нито Италия, нито Холандия или Нидерландия, както сами искат да се наричат! По Конституция българската армия трябва да осигурява целостта и сигурността на България! Това нещо обаче не става!“.