Българи от цял свят искат да обединят усилията си, за да помогнат на страната си в трудните моменти на криза. Това вече е възможно благодарение на организацията на наши сънародници във Великобритания, които изработиха специално мобилно приложение. То се казва ABG Bulgarian Community и вече прави връзка с българите от цял свят.

Далеч от България, те никога не са били толкова близо до всеки, който има нужда от тяхната закрила. Последно "Ангели за България" се включиха в разчистването на наводненото село Каравелово, осигуриха багерчета за изриване на калта. За две години и половина от обединението им са събрали 360 хиляди лева и са подпомогнали над 6000 домакинства. Осигурявали са медицински прегледи на възрастни - там, където липсва здравна система.

"Обратно на слуховете, българите в чужбина се търсят и постоянно правят връзка с други българи. И ако до този момент те трябваше да се свързват през фейсбук или чрез социални мрежи, то сега те ще имат една платформа, която дава заявка да ги обедини в едно истинско българско общество навсякъде, по цял свят", коментира пред БНТ Стела Иванова – основателка на "Ангели за България".

Смятат, че таят много по-голяма сила, която чака да се събуди в полза на доброто. Така бързо стигат до идеята за мобилно приложение, в което благотворителни те им каузи ще са видни за всички българи по света. То вече е активно и се намира с името ABG Bulgarian Community app.

"Приложението представлява интерактивна карта, в която вие можете да намерите всякакви бизнеси и услуги на българи по цял свят. По местоположение, където се намирате, можете да се свържете с тях, като във всеки един бизнес има основна информация за контакти", обясни Стела Иванова.

И приложението вече отприщва насъбраната енергия, генерирана от носталгията и любовта към българите и към България. Досега те са построили над 40 детски къта в педиатрични отделения в цялата страна, осигурили са 4 хиляди медицински прегледа в отдалечените села на Видин, Силистра, Пловдив и Тервел, подготвили са хранителни пакети, лекарства, фураж, животни и гориво за 3000 домакинства. Но вече са готови за много повече.