Човешка грешка на зле обучен екипаж е най-вероятната причина за падналите ракети в Полша, недалеч от Люблин, при които загинаха цивилни граждани. Това каза за БНТ проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш зам.-министър на отбраната.

На това мнение е и Валентин Радев, също бивш зам.- министър на отбраната у нас. Според  двамата, напълно е възможно екипажът да не е преценил добре каква ракета да активира. За всичко това ясен финален резултат ще има чак когато приключи разследването, за което се изисква повече време, категорични са експертите. Принципно системата S300 има 12 модификации.

Според  Валентин Радев, такива ситуации е възможно да продължат да се случват и в бъдеще, тъй като войната е наблизо.

Експертите обясниха още, че нито Русия, нито Украйна са се отказали от военни действия. Русия има запаси, това е втората по големина в света армия, която в последните години е успяла и да се превъоръжи. От другата страна е Украйна, която се подпомага от всички, защото е била нападната. Ситуацията е сложна, а Русия още дълго може да води тази война.

Валентин Радев каза още, че България трябва ясно да признае, че и досега е давала оръжие за Украйна. "Ние останахме единствената страна, която официално не е помогнала на Украйна", каза той. Какво да дадем още на Украйна трябва да се прецени от Щаба на отбраната. Те трябва точно да посочат какво може да дадем от това, което е извън декларираните сили за осигуряване на НАТО, без да се наруши бойната способност на армията ни.