Днес своя юбилей празнува професор Христо Пимпирев – човекът, поставил България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място в света. Това написаха във Facebook целият екип на Българския антарктически институт.

"Това е приключение, започнало преди 35 години. Днес, благодарение на него, страната ни се нарежда сред 29-те с право на глас в Антарктическото правителство и е една от малкото със своя полярна база и собствен научно изследователски кораб, който в момента извършва първото си плаване на път към Ледения континент.

Христо Пимпирев е човек, посветил живота си на покоряването и изследването на този континент, който както сам го нарича е принадлежи на бъдещето и на младите. Човек, превърнал Антарктида в национална кауза, с която всички се гордеем. Човек, който сбъдвайки своята мечта я превърна в мечта и кауза на много българи. Човекът - емблема на българската наука в Антарктида, а неговото дело е пример за това как ентусиазмът и последователността на усилията сбъдват големите мечти. Онези мечти, които прекрачват националните граници и оставят следа не само сърцата на своите съмишленици, приятели и последователи.

Човек приятел, началник, сътрапезник, изповедник, съекипник – един от нас!

Честит рожден ден, професор Пимпирев!

Честит рожден ден, скъпи Ицо!

Нека неуморният ти изследователски дух продължава да те води напред в покоряване на непокореното.

Благодарим за гордостта, която ни даряваш!", написаха от Българския антарктически институт.