Червеният пират се изправя отново пред съда, за да бъде гледана мярката му за неотклонение. След като Софийският районен съд отмени на 13 март задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен. Прокуратурата обаче обжалва това решение. 

"Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се", каза Захариев в съда.

"Изведнъж няколко месеца след като Илко е издирван за различни закани се появява една нова група заплахи от съвсем различен адресант до огромен брой адресати. Тук има огромна разлика в стилистката и изказа и посланията, политически включително. Първоначалните имейли нямат абсолютно нищо общо с вторите. Това, което ме накара да си мисия, че той е използван, е фактът, че заплахите, които той е изпращал са от битов характер", каза служебният защитник на Илко Захариев, адвокат Георги Георгиев.

Припомняме, че Захариев беше посочен, като този, който  е отправял онлайн заплахи към магистрати, бизнесмени и общественици. Открити са и доказателства, посочват от МВР.