Националните интереси, националната сигурност и демографията ще бъдат във фокуса на кръгла маса, организирана от СИНПИ. Това каза Чавдар Минчев – член на УС на Стратегическия институт за национални политики и председател на Националната асоциация за международни отношения, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. Събитието ще се проведе на 22 юни от 12.00 до 15.00 часа в Литературен клуб "Перото“. Информационна агенция "Фокус“ е медиен партньор на събитието.

Темите са разделени в два панела и са особено актуални, предвид геополитическата ситуация в региона и света, подчерта той. "Войната в Украйна, ситуацията в Черно море, рисковете на Балканите са външни фактори на националната ни сигурност и ще бъдат разглеждани на нашата конференция. Към това ще бъдат прибавени и въпросите, свързани с икономика и сигурност, регионална политика, проблеми на бизнеса в рамките на демографските проблеми и националната сигурност. Това са основни проблеми, по които ние ще дадем някакви решения“, обясни Чавдар Минчев. 

Той подчерта, че демографията не е проблем само на раждаемостта. Тя бива разглеждана през призмата на развитието на икономиката, индустриализацията и стандарта на живот в различните региони на страната.  

В конференцията участие ще вземат ген. Стефан Янев, посланик Младен Червеняков, доц. Николай Цонков, полк. Тихомир Стойчев и много други експерти по проблемите на националната сигурност и демографията, допълни Минчев.