Има сериозен интерес към детективите от България. Във фокуса на нашата дейност са корпоративното фирмено разузнаване и проучване, доста чести са и битовите случаи на изневери. В нашия бранш или доста измамници, които пречат на бизнеса и лъжат хората, за това е необходим отделен закон и регулации. България е една от малкото страни, в които липсва такъв параграф. И нашата цел е за в бъдеще да промотираме в парламента създаването на подобен вид регулации. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Манев, частен детектив и собственик на детективска агенция "ММ Груп“. Той е заместник-председател в Сдружението на частните детективи и член на международни детективски асоциации.

"Един такъв закон трябва да стъпи главно на това, че ние трябва да сме най-вероятно към МВР, но не към охранителната дейност, защото нашият сектор е доста специфичен, много от нашите дейности са свързани и близки до дейността на Криминална полиция. Така че това вече е процес на много разговори, срещи с представители на парламента, МВР и прокуратурата", обясни Манев и даде пример с Германия и Австрия.

"В Германия няма отделен закон, там има един параграф 23, който позволява на всички завършили определен курс да извършват такава дейност, които са запознати с немското законодателство и правните разпоредби и норми. Така че работейки тази специфична дейност да не нарушават закона. Докато в Австрия, техният закон е доста тясно свързан с австрийската полиция, служебните карти се издават директно от полицията, детективите имат полицейски правомощия - имат право да изкарат облекчен курс за носене, употреба на огнестрелно оръжие, като в редица свои казуси те са длъжни да уведомят полицията и да търсят съдействие, както и обратното. Нашата цел е такава - и в България да работим в по-тясно сътрудничество с органите на реда", добави частният детектив.

По думите му детективите у нас също плащат данъци: "Не мога да кажа, че не работим на светло, просто е хубаво да има отделен закон и регулация. В момента буквално всеки втори може да си направи сайт за детективски услуги, имали сме десетки случаи, в които се спекулира с моето име или името на господин Марин Маринов. Лица се представят за членове на Детективската асоциация, която е регистрирана и в Съда, не ползват дори офис, правят срещи с клиенти по питейни заведения и кафета, взимат им парите кеш, което е абсолютно недопустимо в нашата практика. И според нас, ако се регулира закона, най-малко параграф от Закона за МВР,  да има регулатор за дейността и да отсее значително такива фактори в бизнеса".

Мартин Манев разказа и за голямото събитие на детективите, което се проведе в град Созопол на 9 септември: "В него участваше Българската асоциация на частите детективи, членове на Австрийската асоциация, Швейцарската и Немската. Отдавна работим с колегите в пряко сътрудничество, като целта на срещата беше за обмен на информация, контакти и най-вече да почерпим опит във връзка със Закона за частните детективи, който е регулиран изцяло в почти цяла Европа".