Центърът за изследване на екстремизма и тероризма цели да повиши нивото на сигурност на българите. Това съобщиха полк. доц. д-р Петър Маринов, д-р Лъчезар Милушев, майор Димо Иванов в предаването "България, Европа и светът на фокус" по "Фокус", относно открития Център за изследване на екстремизма и тероризма навръх патронния празник на Военна академия "Г.С. Раковски“.  

"Трябва да подчертая, че по време на откриването беше представен и един от нашите стратегически партньори – Международния институт по контратероризъм в Херцлия, Израел, с който с течение на времето не само стартирахме, но и задълбочаваме нашето сътрудничество, не само по обмен на студенти чрез кратки уъркшопи и обучителни програми. В момента и като асоциирана партньорска организация, и като индивидуални членове на нашия изследователски център мисля, че ще допринесат и ще имаме възможност в много по-широка степен и много по-качествено да изготвим нашата продукция като анализи", обърна внимание полк. доц. д-р Маринов.

Той добави, че е много ценна  подкрепата, която  получихме  и от Военна  академия като наша организация и като домакин. Доц. Маринов благодари на всички партньори, които по  един  или  друг  начин  ще допринасят за дейността  на този център. 

Д-р Лъчезар Милушев обърна внимание, че целта е да повишат нивото на сигурност на българските граждани по отношение на новите заплахи.

Полк. доц. д-р Маринов обясни, че една от основните цели на изследователския център – освен анализи, е да се постигне наистина и взаимодействие с оперативните звена, което ще доведе и до по-синхронна работа между самите институции.

"Именно тук се обединяват усилията, идеите, ако щете и емоциите на гражданския сектор, на научната общност, на оторизираните държавни органи, които работят в сферата на сигурността, с една голяма идея и надявам се тя да бъде отново успешна, а именно – да повишим нивото на сигурност по отношение на българските граждани по отношение на новите заплахи, които са адски динамични и много бързо се променят. Това изисква един капацитет на всички нас така, че да можем да отговорим адекватно на новите рискове, които възникват в резултат на тези заплахи", добави д-р Милушев. 

"Няма почти никаква разлика с колегите, които се обучават в чуждите университети. Това се видя и в последния уършоп, който проведохме в Израел, видя се и в съвместната програма, която Военна академия "Раковски“ и нашата специалност в частност направи заедно с TOBB Университета в Анкара и с Университета "Хумболт“. Това помага не само за развиване на сътрудничество, не само за развиване на приятелство и на кооперация между бъдещи специалисти, каквито са студентите в това направление, но и за постигане наистина на единно разбиране по отношение на проблема.", изтъкна полк. доц. д-р Маринов.