В последния работен ден за тази година Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открито заседание за цената на природния газ за месец януари. В него участва изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Деница Златева и представител на дружеството.

Комисията обсъди доклад във връзка с внесеното на 12 декември т.г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец януари 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

"Булгаргаз“ очаква от 1 януари цената на природния газ да бъде с около 18 лв. по-ниска в сравнение с прогнозната цена от 204,14 лв./MWh, заяви на откритото заседание изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Деница Златева.

Основни фактори за това са намалението през последните дни на борсовите индекси на международните газови пазари, както и значително по-ниския от планирания добив от газовото хранилище в Чирен, уточни тя.

Освен това стана ясно, че успоредно с намаления добив общественият доставчик виртуално е нагнетил в хранилището допълнителни количества природен газ, което е дало възможност ценовите равнища на съхраняваните количества да бъдат оптимизирани. С намаляването на цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, "Булгаргаз“ е постигнал снижаване на крайната цена за м. януари, заяви Деница Златева.

Тя добави, че за 2023 г. са гарантирани всички необходими количества за потреблението на страната. След проведения годишен търг са избрани шест доставчика, в резултат на което дружеството е постигнало диверсификация както на източниците, така и на маршрутите за доставка на природен газ. Освен през входната точка "Кулата-Сидерокастро“ доставки на природен газ се осъществяват и по новия интерконектор "България-Гърция“.

"Очакваното намаление на прогнозната цена за м. януари с 18 лв. ще бъде от полза за топлофикационните дружества, за бизнеса и за всички български потребители“. Това заяви на заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Той добави, че в сравнение с предходната година запълването на газовото хранилище е с 20% по-високо, което дава допълнителна сигурност за потреблението през зимния период. След спиране на доставките от "Газпром експорт“ "Булгаргаз" е успял изцяло да диверсифицира доставките на природен газ като за м. януари количества са осигурени от пет различни доставчика. Според доц. Иванов значим фактор за подобряване на финансовото състояние на "Булгаргаз“ е направената законова промяна, с която от януари 2023 г. отпада задължението на обществения доставчик да осигурява количества природен газ за "Газов Хъб Балкан“ по Програмата за освобождаване.

"Няма да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г., което има ключово значение за всички потребители на регулирания пазар. Това решение на Комисията на практика е антиинфлационен механизъм, с който енергийният регулатор подпомага задържането на цените у нас, тъй като основен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа е цената на енергоносителите“, заяви пред журналисти председателят на Комисията доц. Иван Иванов.

След анализ и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 януари 2022 г. да бъде в размер на 204,14 лв./MWh, като това е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Предложената цена включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността "обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 27% от потреблението в страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г. "Булгаргаз“ е сключил за м. януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. 

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен“.

В заявеното прогнозно общо количество за януари 2023 г. "Булгаргаз“ не е включил количества природен газ по Програмата за освобождаване. С промените в Закона за енергетиката от 13.12.2022 г. действието на Програмата се преустановява за следващите две календарни години – 2023 г. и 2024 г.

С решението за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. КЕВР ще утвърди и прогнозираните за 2023 г. условно-постоянни разходи на дружеството за дейността обществена доставка, които са част от общите разходи на "Булгаргаз“.

В доклада на работната група е предложено на дружеството да не бъдат признати разходи в размер на 9 656,66 хил. лв., които не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.01.2023 г. "Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. януари. Данните ще отчетат котировките на международните газови пазари, актуалния валутен курс за месеца, както и условията по сключените договори за доставка. Същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месец януари 2023 г., по която "Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.