От 200 извършени правни консултации с жертви на домашно насилие са спасени 16 жени за период от 2 години. Предстои и промяна в наредбата за правна помощ, за да може текстовете в нея да отговарят на промените в закона. Това обяви председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева по време на представяне на отчета на институцията за последните 4 години, предаде репортер на "Фокус".

Данните сочат още:

Над 6 300 адвокати са регистрирани в Националното бюро за правна помощ

През 2022 година адвокати от НБПП са помогнали на над 3 600 души по закона за убежището и бежанците.

За периода 2019-2022 г. са платени малко на 29 милиона лева за хонорари на служебни защитници, най-много - миналата година - над девет милиона лева.

Националното бюро изпълнява проект, който е за подобряване на българското правосъдие и предоставяне на помощ на хора в неравностойно положение и такива, пострадали при домашно насилие.

Илиева посочи също така, че на официалният телефон на институцията са постъпили много обаждания от украинци, когато войната в Украйна е започнала.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев добави, че близо 7 хиляди адвокати са вписани в Бюрото. Според него приетият от парламента закон за правната помощ е полезен и модерен.

Мариана Тошева, председател на агенцията по бежанците, каза, че броят на търсещите международна закрила от Украйна надхвърля този на сирийците през 2015-2016 година.