Премиерът се похвали, че добре се справя през последните шест месеца. Доверието в НС е покъртително ниско. Промените в Конституцията са доникъде, за бюджета има голяма драма. Много приказки се изприказваха, много обещания се дадоха, но повече гюрултия се вдига, а по-малко се върши работа. Това заяви доц. Петър Чолаков в ефира на БНТ.

По думите му "евроатлантическата тема българинът я приема с доза скептицизъм"

"Хубаво е да залепиш етикет, който да прави отчетливо говоренето ти, но когато се каже "евроатлантически ценности", хората си мислят за всякакви неща – ала-бала, никакво съдържание", смята доц. Татяна Буруджиева.

"Проблемът е, че Европа е свързана с надеждата за пари. Голям проблем имаме във формирането и поддържането на общественото мнение у нас. Плъзнали сме се по измамното разбиране, че най-лесно е да създадем образа на враг, за да печелим доверие по време на избори. Изпуснахме момента като общество да работим за стабилизиране на ценностната ни система. Сега много се дърдори, а малко се разбира", смята тя.

Според доц. Чолаков борбата е за кокала, а сега има борба за регулаторите: "Тук е борба за апетитните хапки. Целта е да намърдаш свой човек на тези позиции с мандат 5-7 години."

По повод промените в Конституцията, той заяви: "Бърза се с промените, защото е обвързано с изискванията ни за Шенген, да направим добро впечатление пред чужденците. Както силно са се разбързали обаче, не са успели да ги измъдрят нещата."