"Булгартрансгаз“ ЕАД обявява три открити процедури по реда на Закона за обществените поръчки във връзка с разширението на подземното газово хранилище "Чирен“. Проектът е от стратегическо значение за подобряване на енергийната сигурност и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в България и в региона.

От 2013 г. насам разширението на ПГХ "Чирен“ е със статут "проект от общ интерес“ и е част от всички списъци на проекти от общ интерес за Европейския съюз, изготвяни съгласно Регламент (ЕС) № 347/2013 г. Проектът има статут на приоритетен и в рамките на Инициативата "Три морета".

Разширението на газовото хранилище в Чирен е включено в Енергийната стратегия на Република България и заедно с проектите за модернизацията на инфраструктурата на "Булгартрансгаз“ ЕАД, терминалът за втечнен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция е неразделна част от развитието на инфраструктурата у нас.

В първата обществена поръчка за "Доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен“ - надземна част“ са включени дейностите по изграждане и въвеждане в експлоатация на нови надземни съоръжения - компресорна станция с прилежащите технологични съоръжения за обезпечаване надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ, както и нова газоизмервателна станция. По този начин ще се създаде техническа възможност за поетапно разширение на подземно газово хранилище "Чирен“, ще се осигури необходимото ново високонадеждно компресорно оборудване, предоставящо възможност за достигане на заложените в технологичния проект параметри. Новите съоръжения ще осигурят и необходимото ново високонадеждно оборудване за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и изграждането на нови такива. Ще се повиши експлоатационната безопасност и увеличаване капацитетните възможности на ПГХ "Чирен“.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 300 000 000.00 (триста милиона) лева без ДДС.

Икономически най-изгодната оферта ще се определя въз основа на избрания критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, свързани с работата на газотурбинните двигатели, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и ценови параметри.

Финансирането на дейностите от обхвата на поръчката ще се извърши със заемни средства и с безвъзмездна финансова помощ по подписано грантово споразумение по програма Механизъм за свързване на Европа.

Документацията за участие е публикувана в ЦАИС ЕОП на адрес https://app.eop.bg/today/219528