Българското неделно училище "Д-р Стамен Григоров“ в Женева отпразнува своя 40-годишен юбилей и края на учебната година с богата артистична и музикална програма.

Училището е създадено през 1984 година към Постоянно представителство на България при Службата на ООН и другите международни организации в Женева. То се самоиздържа до 2009 г., когато българската държава започва да финансира образованието на българите зад граница и то влиза в Списъка на българските неделни училища в чужбина.

През тази учебна година се обучават 78 деца и ученици. Училището се посещава както от деца, живеещи в Женева и околностите, така и от близка Франция. Учениците от 1 до 12 клас изучават български език и литература, история на България и география на България по задължителни учебни програми, съгласно изискванията на Министерството на образованието и науката.

Класните стаи се намират в жилищната сграда към Постоянното представителство на България.

Важно място в дейността на училището заема и групата по народни и модерни танци. За Коледа, 24-ти май и в края на учебната година от учениците се подготвят специални артистично-музикални програми.

През тази учебна година обучението се води от Надежда Георгиева, Елка Маринова, Анна Бончева, Гергана Бакалова, Станислава Гочева, Вероника Заркова и Беатрис Станимирова.

По време на спектакъла ученици представиха сцена, посветена на киселото мляко. Тя бе посветена на патрона на училището д-р Стамен Григоров, български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.

Държавният експерт от Дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ Дарина Панайотова връчи на ръководителя на училището Елка Маринова поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и плакет на МОН - реплика на глаголицата.

Училищният ръководител благодари на МОН за подкрепата, която оказва на училището.

За тържеството се събраха близо 300 българи, сред които бе и посланик Юрий Щерк. Той връчи удостоверенията на всички ученици, завършили тази учебна година, сред които има три зрелостнички – София Томова, Доника Славчева и София Бонацола. Те пожелаха на останалите ученици успешно да завършат образованието си. В края на всяка учебна година училището издава удостоверения за завършен клас по български език, история и география, които се признават от МОН.

Човек достига своята зрялост и същевременно е в средата на жизнения си път на 40 години, а училището за 40 години е натрупало знания, опит и традиции, каза в приветствието си посланикът. Той подчерта, че заслуга да го има училището има не само държавата, но и родителите. "Чрез него се запазва връзката с България и позволява да се изградят мостове между деца и внуци с Родината“, каза Щерк.