Българският фармацевтичен съюз предлага подписване на анекс с НЗОК, който да продължи действащите условия за ред до 30.04.2023 година. Това съобщиха от пресцентъра на Българският фармацевтичен съюз. 

От БФС заявяват, че липсата на решение би довела до ограничаване достъпа на здравноосигурените лица до лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. 

Двете преговарящи страни са успели да договорят разпоредби, които позволяват подобряване на контрола при предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. 

В позицията си от Българския фармацевтичен съюз казват, че влизането в сила на договорените текстове би подобрило контрола върху разходването на публични средства, както и би облекчило дейността на търговците на дребно с лекарствени продукти. 

От Фармацевтичния съюз смятат, че ако договореностите не влязат в сила или бъдат блокирани, ще бъде подкопано доверието лекари и пациенти в институциите.