3 300 мигранти са загинали или са безследно изчезнали, опитвайки се да стигнат до Европа, сочат официално регистрираните случаи за 2021 г. В действителност броя им е много по-голям. Това показват данните на Международната организация по миграция, обявени по повод Международния ден на безследно изчезналите - 30 август, съобщиха от БЧК.

360 случая на изчезнали хора са постъпили и са били обработени през миналата година в рамките на програмата "Възстановяване на семейни връзки“ на Българския Червен кръст (БЧК). По 72 от тях работата на служителите на БЧК е приключила с конкретни резултати. Оказването на помощ за възстановяване на контакт между близки роднини, разделени в резултат на миграция, войни, въоръжени конфликти, природни бедствия, политически и други събития е основната мисия на програмата "Възстановяване на семейни връзки“ на БЧК.

По повод Международния ден на безследно изчезналите хора, Българският Червен кръст се присъединява към глобалната информационна кампания на Международния комитет на Червения кръст и Червения полумесец (МКЧК/ЧП) за повишаване на осведомеността относно изчезналите мигранти и техните семейства. Информационната кампания: #NoTraceOfYou цели да популяризира услугата "Възстановяване на семейни връзки“, като подчертава комплексния характер и сложността на проблема за семействата, изгубили контакт със свой близък.

За повече информация посетете сайта: www.notraceofyou.org

Специално създаденото видео може да видите ТУК.