Съдия Татяна Жилова е назначена като съдия с правна квалификация в Първоинстанционния съд – централно отделение в Париж, информират от Българското патентно ведомство.

Единният патентен съд се очаква да заработи от 1 април 2023 г.

"Изключителен престиж е български съдия да бъде включен в състава на едно от централните отделения на Единния патентен съд - Париж и Мюнхен. По този начин името на страната ни се нарежда сред държави със солиден опит в международното право като Германия, Белгия, Австрия, Франция, Италия. Процесът на подбор за действащи съдии в Единния патентен съд е изключително сериозен и тежък. Изборът на съдия Жилова е резултат от оценката на високия ѝ професионализъм, но и на активната работа на България по отношение на защитата на индустриална собственост", коментира проф. Владя Борисова, председател на Патентното ведомство у нас.

По думите на проф. Борисова, работата на Единния патентен съд ще позволи на притежателите на патенти да получават по-бърза и по-експертна правна защита на своите права при патентни спорове, при това за територията на държавите членки по Споразумението. Това ще създаде унифицирана съдебна практика в областта на патентните спорове и ще намали значително разходите за процесуално представителство на засегнатите страни на територията на отделните държави. Предстои Патентно ведомство да проведе разяснителна кампания относно структурата и начина на работа на Съда и промените, които ще настъпят за ползвателите на услуги след старта на неговата работа.

Съдия Татяна Жилова е съдия в Административен съд - София-град, както и председател на Съюза на съдиите в България. Тя е хоноруван преподавател по право на интелектуалната собственост в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и доктор по право на интелектуалната собственост, се казва още в прессъобщението.