Стартиращи и други високотехнологични фирми ще могат да кандидатстват за финансиране през Фонда за иновации на НАТО, който ще е с ресурс от 1 млрд. евро. Министерството на иновациите и растежа подпомага развитието на иновациите в областта на отбраната и сигурността като важен сектор, който дава добавена стойност на българската икономика. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов по време на информационен ден, посветен на Фонда на НАТО за иновации и Ускорителя за иновации в отбраната в Северния Атлантик (DIANA), съобщиха от МИР.

Савов подчерта, че участието на България във Фонда за иновации на НАТО и Ускорителя в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик - DIANA -дават много добри възможности за финансиране на българските компании от сектора. По думите му, Фондът ще инвестира 1 милиард евро през следващите петнадесет години в стартиращи предприятия на ранен етап, разработващи нововъзникващи и революционни технологии (дълбоки технологии). Той призова българският бизнес да бъде активен и да кандидатства за финансиране на разработките си.

"Фондът на НАТО за иновации и Ускорителя DIANA ще дадат възможност на българските стартиращи и високотехнологични компании да се интегрират в мащабния пазар на Алианса и да се възползват от инструментите за подкрепа, които ще позволят ускоряване и подпомагане на разработките им, които по-бързо да стигнат до пазара“, обяви той. Савов допълни, че се очаква работата на Фонда да започне по време на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс.

"Министерството на иновациите и растежа в партньорство с останалите заинтересовани институции и страни, ще направи всичко възможно, за да насърчи участието на български фирми и изследователи, за да могат техните идеи да намерят подкрепа и пазар“, увери присъстващите той.

Събитието се организира от Министерството на иновациите и растежа и Министерството на отбраната и на него представители на МИР, Борда на директорите на ускорителя DIANA, Института "Големи данни в полза на интелигентното общество“ GATE към СУ "Св. Климент Охридски“ и Института по отбрана "проф. Цветан Лазаров“, запознаха участниците в срещата с целите и приоритетите на двете инициативи, като бяха обсъдени и следващите стъпки и предстоящите възможности за участие. В събитието участие взе и заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.