С остра реакция срещу опитите да се ограничи ядрената енергия в Европа за сметка на т.нар. "зелена енергия" от възобновяеми източници излезе българският евродепутат Ангел Джамбазки. Това научаваме от негова публикация във Facebook.

На заседание в Европарламента, на което, въпреки важната тема за разглеждане, са присъствали едва 20-тина евродепутати, Джамбазки каза:

"Уважаеми цели 20-тина заинтересовани колеги в залата, не може да има енергийна независимост и сигурност, без да има сигурен източник на тази енергия. Съвсем очевидно е, че вятърът не духа постоянно, както слънцето през нощта понякога залязва, колеги. Така че не могат да работят 24 часа слънчевите батерии, произведени в Китай. Вятърът също е непостоянен и не може да се разчита на него да произвежда непрекъснато енергия".

По думите му, такава енергия може да произвеждат мощности, на които може да се разчита и които са предвидими, е ядрената енергия: "Същата тази енергетика, която тук, колеги в залата, системно, последователно унищожават, водени от някаква своя зелена утопия или мотивирани от производителите на слънчеви батерии, вятърни перки и на други такива пособия".

"Докато се води такава политика, докато има такава шизофрения тук, в тази зала и в Европейската комисия, Европейският съюз и държавите му членове ще бъдат зависими от външни носители и външни източници, а ние тук ще продължаваме да си "чешем езиците", да ме прощават преводачите. Благодаря ви", допълва Джамбазки.