Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда проявената словесна и физическа агресия срещу медицински специалисти на 4 юни 2022 г. вечерта във Филиала за спешна медицинска помощ - Самоков към ЦСМП-София. Недопустима е саморазправата с медицински лица, когато изпълняват своя професионален дълг по спасяването на пациент в критично състояние, който впоследствие е починал, се посочва в позиция на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, изпратена до медиите.

Съчувстваме на близките за скъпата загуба, но това не оневинява проявилите агресия към дежурните медици. Очакваме решенията на отговорните институции по случая. Настояваме за бързи и справедливи наказания.

Смятаме, че трябва да се предприемат конкретни стъпки от страна на всички заинтересовани страни - работодатели, съсловни и пациентски организации - с цел подобряване на комуникацията и доверието между медицинските специалисти, пациентите и техните близки.

Използваме случая за да изкажем нашата благодарност към спешните медицински екипи в цялата страна, които въпреки огромното натоварване и рисковете, произтичащи от естеството на тяхната дейност, дават най-доброто от себе си в името на здравето и живота, се казва още в позицията на Асоциацията.