Министерството на отбраната увеличава помощта, която Българската армия оказва на МВР по охрана на държавната граница във връзка с увеличения миграционен натиск по българо-турската граница и предстоящите избори, съобщиха от министерството. В охраната ще участват военнослужещи, транспортна техника и безпилотни летателни апарати.

В последователни срещи, последната от които днес, конкретните параметри на допълнителната помощ бяха договорени между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, с участието на Главна дирекция "Гранична полиция“.

От 27 август 2022 г. Сухопътните войски ще увеличат поетапно участието си с повече от 300 военнослужещи с необходимата транспортна техника с повишена проходимост. Военнослужещите ще продължат да провеждат съвместни патрули със служители на ГД "Гранична полиция“. В изпълнение на мисията на въоръжените сили "Принос към националната сигурност в мирно време“ от 1 ноември 2021 г. военнослужещи от състава на Сухопътните войски всекидневно оказват съдействие на органите на МВР за охрана на държавната граница.