В книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия“ може да бъде видяна машина за почистване на сняг от 60-те години, машина за производство на домашен сладолед, български копирен апарат от 60-те години, който работи с термочувствителна хартия. Това каза колекционерът на стара техника и автор на книгата Антон Оруш в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Всеки един от включените експонати е представен от четири-пет снимки и текст. В книгата се съдържат сведения за първия български самолет от 1915 г., както и за първия автомобил, създаден от българин. Авторът разказва и за българските аеродинамични коли на Владимир Шопов от 30-те години. "Това е един български автоконструктор, който се занимава с аеродинамика. Той дизайнира силуети на аеродинамични автомобили и ги изпраща до най-големите автомобилни фирми като инженерно предложение. Полицейската радиостанция "Микрон“ също е включена в книгата, както и едни роботчета играчки от 80-те години с батерии“, разказа Антон Оруш.

Той разказа, че още като дете е проявявал интерес към старите апарати. "Привличаха ме чисто естетически. След това, когато станах малко по-голям, започнах да чета упътвания за експлоатация на стари телевизори, радиа, грамофони и популярно-технически списания, като "Наука и техника за младежта“. И започнах да събирам такива апарати – първо телевизори, после радиоприемници, грамофони, усилватели. След това разширих до всякаква българска техника“, сподели Антон Оруш.

През 2007 г. той създава българския портал за стара техника "Сандъците“. "Всяка по-голяма страна производител има нещо като виртуален музей, където може да се намери информация за произвежданите от нея технически изделия. За българските апарати нямаше нищо. Оказа се, че ако искам да спасявам българска техника, не трябва да оставам само на ниво телевизори и радиоприемници, а да разширя до всякаква българска техника. Към настоящия момент имам дори противогази и военнополеви телефони“, разказа Антон Оруш.

Колекционерът разказа, че първият български телевизор е произведен през 1957 г. в слаботоковия завод "Климент Ворошилов“. Той е изработен в три екземпляра. "През 1960 г. започват да произвеждат вече серийния модел, който е с една лампа повече и малко по-голям екран“, обясни Антон Оруш.

Той притежава екземпляр от тази серия, както и няколко радиоприемника от началото на 30-те години. Те, един противогаз и ютия с въглени, са и най-старите артикули, които притежава.