В Седмицата на океана на ЕС, че Българска фондация Биоразнообразие стана част от морското семейство на Seas at Risk (Морета в риск) вече е член на Seas at Risk* федерацията на организациите в Европа, които работят за опазване на моретата и океаните и живота в тях, съобщиха БФБ.

Повече от 30 години Seas at Risk подкрепя каузата за европейската морска среда и тази на моретата и океаните по света. "Стремим се към морета и океан, чийто морски живот е изобилен, разнообразен, устойчив на климата и незастрашен от човешкия натиск. Нашата мрежа от организации-членки във всяка част на ЕС споделя нашата отдаденост към опазването на морската среда и важните морски екосистеми. Това прави Seas At Risk уникален и обединяващ участник в европейското движение за чиста морска околна среда и ни дава силен глас в международните политически процеси.“ – споделят от седалището на организацията в Брюксел.

Седмицата на океана #EUOceanWeek се завръща за трета поредна година между 8-15 юни с тема за опазване и възстановяване на природата. Тази седмица 15 събития за повишаване на осведомеността, артистични и политически събития в Брюксел и извън него обединяват вземащите решения и широката общественост, за да се споразумеят за ключови действия за възстановяване и защита на световния океан.

Като част от Seas at Risk, Българска фондация Биоразнообразие също стартира своя кампания за по-чисти плажове по Черноморското крайбрежие, като призоваваме всеки, който има желание да събере малко боклук около себе си на плажа, да го снима и да качи снимката в социалните мрежи с таг #морскочисто, а след това да го занесе до контейнерите за разделно събиране. С тази кампания искаме да покажем, че грижата на всеки един от нас е важна и няма нужда от мащабни акции, нито от чували и камиони, а само малко усилие от страна на всеки един от нас!

ЕС има мисия да възстанови и защити нашите морета, океани и води, където рибните запаси все още са прекомерно експлоатирани, животните се заплитат в изоставени риболовните съоръжения, морските отпадъци застрашават здравето на дивите видове, поради което биоразнообразието им намалява. Целите, които ЕС си е поставил, за да помогне на моретата и океаните да се възстановят и процъфтят, все още не се изпълняват.

А ние с кампанията #морскочисто, в периода на летния сезон, целим да повишим обществената ангажираност за по-чисто море като достигнем до поне 10 000 човека. Включи се и ти 