На 10 октомври т.г. Българска браншова асоциация "Пътна безопасност“ започна Национална кампания “Безопасност за децата - Безопасна пътна инфраструктура около детските и учебни заведения“, чието мото е "Не бъди безразличен, ти си различен“. Подкрепена е от множество неправителствени организации, сдружения, фирми-партньори и активни граждани.

Кампанията има за цел да подобри състоянието на пътната инфраструктура около местата за обучение и да създаде една по-безопасна и спокойна среда за нашите деца.

Създаден е сайтът www.безопасностзадецата.бг, на който всеки гражданин може да подаде сигнал  за нарушения, за липсваща маркировка, знаци, предпазни или обезопасителни съоръжения и осветление около пешеходните пътеки в района на учебните заведения – детски ясли, детски градини, училища и университети.

Всички сигнали, които отговарят на долуизброените критерии, ще бъдат обработвани от екипи и чрез тях ще се подават до съответните институции. След това ще се упражнява мониторинг на предприетите действия и ще се публикуват резултатите на сайта на кампанията и във Фейсбук групата "Заедно на пътя спасяваме живот“.

Ще се популяризират и добрите примери – сигнали от граждани ще бъдат подавани и за осигурената безопасна среда около училищата, като съответната община ще бъде поощрявана. По същия начин ще се подходи, когато дадена община предприеме действия вследствие на подаден от нас сигнал.

Всеки, който пожелае, може да подаде сигнал на сайта за следните нередности:

Липсваща или захабена пътна маркировка на пешеходните пътеки; Липса на видимо поставени пътни знаци за пешеходните пътеки; Липса, компрометирани или неправилно монтирани оградни съоръжения пред входа и изхода на учебното заведение, които трябва да възпрепятстват изненадващото изскачане на децата върху пътното платно; Липса на добро улично осветление около пешеходните пътеки; Нужда от поставянето на изкуствени неравности на платната пред входовете и изходите на учебното заведени; Наличие на растителност пречеща на видимостта около входовете и изходите на учебните заведения.

Всеки подаден сигнал ще бъде приет, обработен и насочен към съответните институции, при спазване на правилата за конфиденциалност.

Призовават се всички граждани, забелязали някоя от изброените нередности, да подадат сигнал до нас чрез сайта www.безопасностзадецата.бг.  

Както и всички неправителствени организации, сдружения и фирми да ни окажат подкрепа, като станат наши партньори.

Организаторите призовават всички известни личности да популяризират нашата кампания в профилите си в социалните мрежи. Всички медии да подкрепят каузата и да помогнат за разпространението на кампанията “Безопасност за децата - Безопасна пътна инфраструктура около детските и учебни заведения“, с което да допринесат за осъществяването на основната й цел, а именно - постигане на безопасна и сигурна среда пред и около учебните заведения.

Нито една смърт на пътя не е приемлива и целта е "Визия 0“ жертви от пътнотранспортни произшествия.

Повече информация ще получите на сайта www.безопасностзадецата.бг, както и във Фейсбук групата, Инстаграм и Ютюб профилите на кампанията.