България временно забранява достъпа на продукти от Украйна. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на брифинг в Министерския съвет.

"Днес на заседанието на МС беше прието решение, което ограничава временно достъпа до редица продукти с произход Украйна до територията на България. България последва примера на 3 други държави с опасенията, че нашият пазар е наистина достатъчно пренаситен от култури. Имаме продукции за няколко милиарда, които считаме, че ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще реализираме на пазара и ще търпим много сериозни загуби. Третият ни аргумент е, че така или иначе спрените коридори към редица други европейски държави ще бъдат отново пренасочени към коридора, който е през Румъния и България и съответно българското правителство реагира съобразно информацията и правомощията, които има, включително и има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарни качества на редица от продуктите", изтъкна министърът.

Той добави, че за да сме коректни с нашите партньори решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 г.

"Надявам се, че това решение да бъде глас по отношение на искането на решение от ЕК. Считаме, че когато една държава има проблеми, целият ЕС има проблеми. Не бягаме от дебата. Това решение изключва транзита на стоки през територията на държавата, които са предназначени за трети държави. Готови сме да подобряваме даже условията на осъществяването на самите коридори, в които крайна цел са държавите там, където са необходими тези култури", уточни Гечев.

Икономическият министър Никола Стоянов подчерта, че това е една крайна мярка. 

"Подкрепата ни за Украйна продължава и диалогът с ЕК продължава ежедневно, днес отново ще имаме среща. Има сериозно разбиране колко е важен този проблем за нас. Земеделието представлява много сериозна част от икономиката, близо 16% са заетите в сектора. Не можем да позволим българските производители да бъдат засегнати по някакъв начин", коментира още Стоянов. 

"Очакваме обаче трайно решение от ЕК как да се гарантира, че това са коридори за солидарност и коридори за транзит, а не нещо стоката да остава в граничните държави на конфликта и да дисбалансира пазара", изтъкна още икономическият министър. 

Земеделският министър заяви, че няма условия на покачване на цените, пазарът така или иначе е пренаситен. По думите му ще партнират с производителите за пласиране на продукцията.