България ще предостави хуманитарна помощ за Украйна в размер на 234 700 лева, която да подпомогне страната за посрещането на най-належащите хуманитарни нужди в условията на наближаващия зимен сезон и засилени атаки срещу критична инфраструктура, реши правителството на днешното си заседание. Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предвид тежката хуманитарна обстановка в Украйна, която допълнително се усложнява от настъпващия зимен период, страната ще продължи да бъде част от усилията на ЕС и международната общност за решаване на конфликта и за облекчаване на страданията и подпомагане на гражданското население в страната.

Хуманитарната помощ ще бъде разпределена към Хуманитарния фонд за Украйна/Бюрото на ООН на координиране на хуманитарните дейности (ОСНА) (в размер на 156 467 лева) и Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) (в размер на 78 233 лева ).