Министерският съвет одобри 97 792 лева хуманитарна помощ за участие на България в регионалната инициатива на Екип Европа в подкрепа на афганистанските бежанци в Ислямска република Иран, съобщиха от правителствената информационна служба.

Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ и предоставено като доброволна целева вноска към Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) за изпълнение на проект "Подкрепа за афганистанските бежанци в Ислямска република Иран чрез предоставяне на подобрени здравни грижи и образование“.

Предоставянето на доброволен принос ще осигури достъп до образователни и здравни услуги на афганистански бежанци в Ислямска република Иран, която остава 10-ата по големина приемаща страна на бежанци в света.

Предоставянето на доброволен принос ще бъде израз на последователната подкрепа на България за дейностите и програмите на ВКБООН и ще съответства на националните външнополитически приоритети на страната ни, в т.ч. намаляване на риска от миграционен натиск и борба с първопричините на нелегалната миграция, която засяга нашата страна и Европа като цяло.