България ще се присъедини към Фонда на НАТО за иновации. Това решение взе днес парламента ратифицирайки законопроекта на участващите сътрудници към Фонда на НАТО за иновации, предаде репортер на "Фокус"

Предложението бе прието със 161 гласа "за", 36 бяха "против", а 16 се въздържаха. 

Законопроектът цели осигуряването на участие на България, чрез изпълнение на проактивна високотехнологична политика в иновационната политика на НАТО, което ще допринесе за укрепване на отбранителните способности на Алианса. 

Фондът на НАТО за иновации е създаден като част от усилията на Алианса да запази технологичното си предимство с цел да предоставя инвестиции в стартиращи предприятия, разработващи нововъзникващи и революционни технологии, с потенциални приложения в областта на отбраната и сигурността, които могат да бъдат приети от съюзниците и НАТО. 

Финансирането на Фонда става на доброволен принци. Целта е размерът на финансовите средства се предвижда да бъде около 1 млрд. евро. за период от 15 години. Фондът ще може да предоставя преки инвестиции в отделни страни. Предвижда се създаването на отделни подфондове. 

Друга важна особеност е, че инвестициите няма да са концентрирани в една страна, а ще трябва да бъдат разпределени в поне 75% от държавите. 

Необходимата вноска, която България ще трябва да заплаща, възлиза на 5 446 545 лева за първите 8 години. В следващите 7 години страната ни ще трябва да плаща 1 588 244 лева. 

Участието ни във Фонда на Алианса ще даде възможност за ускоряването на финансирането както на компании, които участват в дейности по линия на Ускорителя за иновациите в отбранителния сектор DIANA, така и на други фирми с иновативни проекти.