България се включва в тренировъчната военна мисия на ЕС за подпомагане на Украйна, информира пресцентърът на Министерството на отбраната

България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна - European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА). Решението за националния принос взе Министерският съвет в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.

След решение на Съвета "Външни работи" от 17 октомври 2022 г., ЕС установява тренировъчната мисия за подпомагане на Украйна EUMAM UА. Тя има "неизпълнителен" мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от две години.

Целта е да допринесе за подобряване чрез обучение и тренировка на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За постигането на тази цел EUMAM UА ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна.

С решението на Министерския съвет България декларира готовността си за принос към тренировъчната мисия. Подготовката ще се проведе на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на ЕС. Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари (до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година), се казва в прессъобщението.