България се отказва окончателно от дерогацията за внос на руски петрол, предаде репортер на "Фокус“. Решението бе взето от парламента днес след приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрола по прилагането на ограничителни мерки с оглед действието на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна, на второ четене.

Освен това страната ни ще e особен търговски представител, който ще отговаря за контрола над "Лукойл“. Той ще бъде назначаван от Министерския съвет с президентски указ, тъй като ще отговаря за критичната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност. Той ще действа за период от шест месеца, а след това изтичането на мандата му, ще може да бъде преназначаван веднъж за още шест месеца.

Припомняме, че през миналата седмица законопроектът бе приет на първо четене. Той бе внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и група народни представители.

Предложенията в текстовете на законопроекта предизвикаха бурни реакции в опозиционните партии.

С приетите промени се предвижда събирането на енергийни вноски върху транзита и преноса на природния газ от Русия. Енергийните вноски са в размер на 20 лева на мегаватчас. Агенция "Митници“ ще трябва да следи за подаването на акцизни декларации с точните количества на руски природен газ. Според "Възраждане“ това предложение ще доведе до увеличаването до 30% на природния газ.

Според Румен Гечев с тези промени ще се стигне до увеличаването на производствените цени, а оттам ще се отрази и върху българските граждани. Той заяви, че 20-те лева на мегаватчас за руски газ ще се отразят на производствените разходи на "Нефтохим“, а оттам на бензиновите колонки. Гечев обясни, че това няма да се отрази на Русия.

От "Възраждане“ предложиха при внос на суров нефт не само от Русия, а от всяко една страна, да бъде облагано с данъци. То бе отхвърлено.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че управляващото мнозинство иска "Лукойл“ да си плаща данъците. Той обяви, че за миналата година дружеството е получило компенсации в размер на 140 млн. лева заради по-високи цени на тока от българската държава.

Друго изменение гласи, че "Лукойл Нефтохим АД“ ще трябва постепенно да се откаже от преработката на руски петрол. В срок до 31.12.2023 година дружеството трябва да обработва не повече от 80% руски петрол, до 31.03.2024 година количествата трябва да спаднат на 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до 30.09.2024 година не повече от 25% и това да продължи до 01.10.2024 година, когато окончателно изтича дерогацията.

Румен Гечев от БСП отбеляза, че в тази част уточнението, че оборотът трябва да бъде не по-нисък от средния за последните пет години е противоречиво.

От "Има такъв народ“ поискаха този текст да отпадне. Тошко Йорданов мотивира това с обстоятелството, че дерогацията действа до 01.10.2024 година. Той обясни, че тя е дадена от Европейската комисия и не е противодействие на политиките на нашите европейски партньори. Той определи това като "слагачество“. Предложението му бе отхвърлено.

Мнозинството обаче прие предложението на Румен Гечев да отпаднат текстовете, в които се посочваше, че в срок от 12 месеца 100% от запасите на рафинерията трябва да бъдат съхранявани на територията на България.