България ще изпрати на Украйна част от оръжията, които са посочили като приоритет. Това стана ясно, след днешното секретно заседание на комисиите по отбрана и външна политика. На него народните представители одобриха списъка с въоръжения, с които страната ни ще помага на Киев. Решението ще бъде допълнено, така че да бъде ясно, че помощта, която ще предоставим сега, няма да бъде еднократен акт.

Против изпращането на въоръжение за Украйна гласуваха представителите на "Възраждане" и БСП.

"Няма как да коментирам конкретни номенклатури, въоръжението е такова, че в топ 3 от приоритетите на украинската армия, на украинската държава", заяви Димитър Стоянов, министър на отбраната.

"Важното е, че списъкът, който е предоставен в момента, е първата крачка оттук нанататък да продължим да помагаме на Украйна, заедно с нашите съюзници, така както да получаваме и компенсираща техника", заяви Христо Гаджев, председател на комисията по отбрана, предава NOVA.

"Това, което правим в момента, е нито риба, нито рак. Даваме някакво оръжие, което по никакъв начин няма да повлияе на театъра на военните действия, а в същото време се записваме във фронта на воюващите държави. Това, което правим в момента, много напомня едни събития от 1941-ва година", заяви Николай Дренчев от "Възраждане".