Министерският съвет прие решение за откриването на Генерално консулство на Република България със седалище в гр. Дюселдорф, Германия, с консулски окръг, обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Откриването на Генерално консулство в гр. Дюселдорф, Федерална Република Германия и обособяването на провинция Северен Рейн-Вестфалия като негов консулски окръг значително ще подобри достъпа на българските граждани до административни и консулски услуги и ще оптимизира дейността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн, чийто консулски окръг се променя от обхващащ федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, на обхващащ федералните провинции Хесен, Райнланд-Пфалц, Саарланд, поради изключително високата натовареност. Живеещите на територията на Германия български граждани, по официални данни на германската държава към 31.12.2021 г., възлизат на 410 890 хил. души, като в края на 2021 г. в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български граждани.

Отчитайки икономическия потенциал на провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в различните сфери на взаимен интерес, откриването на генералното консулство ще има реален принос не само в засилването на административния капацитет на консулското присъствие, но и за активизиране на диалога на местно ниво и задълбочаване на търговско- икономическите отношения. Това ще допринесе включително и за популяризиране на България като привлекателна туристическа дестинация и за насърчаване на сътрудничество в областта на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор на България. Провинцията е водещ инвеститор в България, поради концентрацията на значими мултинационални компании и голям брой малки и средни предприятия.

За финансовото обезпечаване по откриването на генералното консулство Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2022 г. в размер 1 052 600 лв.