С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи през 2022 г. в Европейските дни на наследството (ЕДН) под надслов "Европа, общо наследство“. Това съобщиха от Министерството на културата.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години ЕДН събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Темата на тазгодишното 39-о издание е "Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа и как човечеството трябва да използва традиционните похвати в тяхното опазване. Поставя се и фокус върху опазването на културното и природното наследство и неговия принос за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Календарът на празничната програма в нашата страна е изготвен от Министерството на културата, като национален координатор по провеждане на ЕДН у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото културно наследство на регионите и страната.



Десетки творчески работилници, арт ателиета, пърформанси, фестивали, възстановки, концерти, беседи, литературни четения, лекции, кръгли маси, детски образователни програми и др. ще се проведат през месец септември в 60 общини на територията на цялата страна. Домакините на тези събития - музеи, библиотеки, етнографски комплекси, читалища, галерии, културни и природни обекти, ще осигурят свободен вход за гостите си на 17 и 18 септември 2022 г.

Националният календар на събитията можете да видите тук: (https://bit.ly/3bYJShr).

Повече информация за отбелязване на Европейските дни на наследството в други европейски страни може да бъде намерена на интернет страницата на ЕДН в раздел "Публикации“: www.europeanheritagedays.com