България отбеляза 114 години от обявяването на Независимостта на България. 

Президентът на Република България Румен Радев честити 114-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук. "Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля. Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни", казва държавният глава.

Президентът също заявява, че само народът може да определя бъдещето на страната и затова България трябва да бъде предпазена от външни намеси.

Велико Търново е домакин на националните честванията за Независимостта на България и тази година. На сцената в двореца на крепостта Царевец кметът на старата столица припомни, че днес е ден, в който Велико Търново носи особен заряд - гордостта, че сме българи. "Право казват историците всеки участва в Независимостта - от царя до ученика. И колкото и години да минават 22 септември ще носи светлина на целия народ", заяви Даниел Панов.

Слово произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също поздрави целия български народ. “За мен днес е огромна чест заедно да отбележим Деня на българската Независимост. Точно на този ден преди 114 години български държавници, смели мъже подписаха и обявиха българската Независимост. Велико Търново е столицата на българската държавност, от тук започва новото летоброене не българската държава. Тук нашите предци обявяват независимостта на свободните и обединени българи", припомни вицепрезидентът. Тя подчерта, че независимостта принадлежи на силната държава, със силни институции.

Вечерта поздрав към представителните роти на Националния военен университет "Васил Левски“ продължиха националните чествания на Независимостта на България във Велико Търново. Ротите бяха приветствани от министър-председателя на страната Гълъб Донев. Последва прочитане на Манифеста за обявяването на Независимостта на България, написан на железопътна гара край Велико Търново през 1908 година. Празнични слова произнесоха кметът на старата столица Даниел Панов и премиера Донев.

Градоначалникът припомни, че 22 септември – Денят на българската Независимост е ден, изпълнен със силни емоции и особен заряд.

Министър-председателят припомни, че Освобождението, Съединението и Независимостта са историческия сплит, който свързва Третото българско царство с Първата българска държава, създадена през 681 година.

Тържествата продължиха с минута мълчание в памет на загиналите за България войни, тържествена заря проверка, химна на Република България и празнични илюминации. Проведе се и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – славата и величието на България“.

С тържествени ритуали в цялата страна днес бяха отбелязани 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В София официалната церемония по случай 114 години от обявяването на независима България бе пред Паметника на независимостта.

На 22 септември 1908 година независимостта се празнува в София. Център на празненствата тогава е "Орлов мост", където е изградена специална арка в очакване да бъде посрещнат цар Фердинанд, който ще се завърне от Старата столица

Кметът на София тогава Евстати Кирков събира общинските съветници, които приемат благодарствено обръщение към цар Фердинанд за обявяването на независимостта.

"Тази годишнина е в сърцето на всеки един от нас заради това, което се казва в манифеста - "Свободна и независима България", достоен представител в цивилизационния свят, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кюстендилци отбелязаха 114 години от Независимостта на България. Отбелязването на годишнината започна с издигане на българския трикольор и изпълнение на националния химн. Пред паметника на 13-ти пехотен Рилски полк се събраха кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, представители на политически партии , сдружения, много граждани. На церемонията присъстваха и представители на Архиерейско наместничество – Кюстендил, както и на клуб "Традиция“ към читалище "Генерал Владимир Заимов“.

В словото, посветено на Независимостта на България беше посочено, че на 22 септември 1908 година на практика се реализира мечтата на българина да бъде свободен и независим. Заражда се нов начин на мислене и вече всеки може да вярва, мечтае и живее свободно, да бъде българин. Подобен политически акт е естествена кулминация на отдавна назрели исторически процеси, вдъхнали сили и самочувствие на българите да се опълчат срещу волята на Великите сили и да поемат своя самостоятелен път на развитие.

Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметния знак, а след това беше изнесен концерт от вокална формация "Неразделни“ към читалище "Братство“.

Дупница отбеляза 114 години от Независимостта на България с рецитал на Общински духов оркестър.

Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Опълченците, а имаше празничен концерт на централния площад.

С военен ритуал по издигане на националния флаг на централния площад "Христо Ботев“ във Враца тържествено беше отбелязана 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На церемонията присъстваха областният управител Георги Митов, кметът Калин Каменов, представители на политически партии и институции, ученици, граждани и гости на града. Приветствие към присъстващите отправи областният управител Георги Митов, а свещеници от врачанската митрополия отслужиха молебен за здраве и благополучие.

114 години от обявяването на Независимостта на България бяха чествани днес във Варна. Празникът започна на пл. "Независимост" с вдигане на трибагреника под звуците на националния химн, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

На тържеството присъстваха кметът на Варна Иван Портних, представители на Областната администрация, на Военноморските сили, на Общинския съвет, духовни лица от Варненската митрополия и районното мюфтийство, представители на политически партии, граждани.

По време на церемония актьорът Симеон Лютаков се превъплъти в ролята на цар Фердинанд и прочете откъс от манифеста за обявяване на Независимостта. След молебена, отслужен от свещеници от митрополията, почетен взвод от ВМС премина с тържествен марш пред знамето на България.

По традиция финал на тържеството беше сложен с голямо хоро, изпълнено от танцьорите и музикантите от фолклорен ансамбъл "Варна". 

В Бургас в военен ритуал на площад "Атанас Сиреков“ започнаха тържествата, посветени на Независимостта на България. В церемонията участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани.

В присъствието на много официални лица и граждани бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз. Свещеници от бургаското православно духовенство отслужиха празничен молебен за благоденствието на родината.

Духовият оркестър на Бургас изпълни по време на церемонията "Химна на Независимостта“, написан от капелмайстора на 24 черноморски пехотен полк Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд.

На официалната церемония присъстваха представители на делегацията от град Павлодар – Казахстан, с който Бургас подписа Меморандум за побратимяване в днешния ден. Свои представители имаха общински и държавни институции.

Организираните от Община Бургас тържества продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти черноморски пехотен полк. Празникът продължи с фолклорен концерт на площад "Атанас Сиреков“ с участието на ФТА "Никола Гинов“ и ДФТА "Радост“.

В Сливен честването на значимата дата започна с общоградска церемония на пл. "Хаджи Димитър“. Пред жителите и гости на града, които се включиха в церемонията кметът Стефан Радев отбеляза, че датата 22 септември 1908 г., когато се обявява независимостта на България, е истинското тържество на българската държавност. Тази дата по думите му събира много пътища, по които българският народ се е борил за свобода, църковна независимост, национално освобождение и обединение.

"Политическите ръководители на България тогава нарушават Берлинския договор, умело се възползват от интересите на Русия и Австро-Унгария и смело, и решително пристъпват към крачката да обявят независимостта на България. Нашата страна ще стане един от най-силните фактори на Балканския полуостров. Единият от уроците, който ни дава историята е, че свободата и независимостта не са даденост и за тях трябва да се полагат непрекъснати усилия“, посочи кметът.

След това сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Антоний Андонов, представители на институциите в града, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венец беше поднесен и от името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Честването продължи с концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

В Русе слова произнесоха областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков. Отслужен беше и благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия начело с Негово Високопреосвещенство Наум. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. Също така присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България. "Най-светлият празник в историята на всяка държава е Денят на нейната независимост. За нас 22-и септември е и сред най-ярките уроци по политическо мъжество и лидерство, израз на волята на българския народ и неговите водачи за утвърждаване на страната ни като равноправна на останалите европейски държави“, каза областният управител Анатоли Станев в обръщението си към русенци по случай 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе, общински съветници, както и множество представители на държавната и местна власт.

На 22 септември, четвъртък, Ямбол ще почете Деня на Независимостта на България с тържествена церемония, велопоход и две тематични изложби. Кметът Валентин Ревански ще поздрави жителите и гостите на града с празнично слово. Ямболски свещеници ще отслужат благодарствен молебен.

Културно-информационен център "Безистен“ ще представи две тематични изложби.

Първата е "Българската независимост“, която се състои от 30 табла. Тя е изготвена от Централен държавен архив при Държавна агенция "Архиви“. Материалите ползвани за нея са от фондовете на ЦДА.

Втората експозиция е "Епохата на Фердинанд І“, състояща се 40 табла. За нея също са използвани материали от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ и по-късно е подарена на РИМ - Велико Търново.

Шумен отбеляза Деня на независимостта с историческа възстановка под надслов "Единна и независима България“. В центъра на града оживяха сцени от Съединението. През лятото на 1885-та година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В събитието се включиха и представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и Сдружение "Жива история“ – Шумен.